De kaasplank in het klein van Kevin en Cynthia. Foto Dries van Dijk
De kaasplank in het klein van Kevin en Cynthia. Foto Dries van Dijk Dries van Dijk

Kaas is van iedereen! als 3D-project

Puzzelen

3D installatie

Door Vaishno GokoelMissier


LEIDSCHE RIJN > Het Zuiderzeemuseum werkt aan een nieuwe expositie: Must See.


Het thema van deze expositie is ‘Nederlandse trots’. Cynthia Boom en Kevin Kars uit Leidsche Rijn zijn, met hun studio Kars + Boom, twee van de kunstenaars die gevraagd zijn om een ontwerp te maken voor deze expositie.

Ze zijn aan de slag gegaan met het ontwerpen van een groot kaasblok dat uit meerdere stukken bestaat, waardoor mensen ermee kunnen puzzelen.
Cynthia: ‘We waren nieuwsgierig naar de verhalen achter dit platte stukje kaas. Daarom hebben we veel onderzoek naar het onderwerp gedaan, hieruit bleek dat er zich achter het onderwerp kaas een wereld van verhalen bevindt.
Uit al deze verhalen was het vrijwel onmogelijk om maar één onderwerp te kiezen, daarom hebben we ervoor gekozen om een kaasbrok dat uit meerdere blokken kaas bestaat te ontwerpen.
Kaas is een Nederlandse trots en zo kunnen mensen het uitgebreide verhaal achter kaas ontrafelen.'

Het ontwerp van Kars en Cynthia bestaat echt uit een kaassegment van vele blokjes kaas, die gepresenteerd staan op een kaasplank. De blokken zijn zo’n 1.80m hoog en de plank is 6,5m bij 2.40m.
Aan de binnenkant van de blokken zijn de vele verhalen over kaas te vinden, de onderwerpen variëren van geschiedenis tot handel.
Kevin en Cynthia hebben voor de afmetingen gekozen omdat hun installatie vooral ontworpen is voor volwassenen.
‘We vinden het belangrijk dat volwassenen door onze werken het kind in zichzelf weer terugvinden. De blokken zijn zo groot, omdat zij er echt mee moeten gaan puzzelen.

Wij hopen dat zij zich zo weer even het speelse kind kunnen voelen.’

Volwassenen zich weer kind laten voelen is niet hun enige missie. Kevin en Cynthia willen in hun kunst aan de realiteit ontsnappen.
‘We houden er zelf van om landschappen te creëren, hier maken wij dan onze eigen realiteit van. Zo willen we mensen verwonderen, spelen met perspectief én de werkelijkheid’, vertelt Cynthia.
Het maken van een groot 3D-project stond al lang op hun wensenlijst.
‘Dit project is een droom die uitkomt, we hebben altijd al zoiets willen doen.’

De kaasinstallatie van Kevin en Cynthia is in april 2021 te vinden in het Zuiderzee museum.
Zelf zijn ze erg enthousiast. Tijdens het ontwerpen van hun installatie zijn ze o.a. een crowdfund actie gestart en met succes: meer dan 10 mille!
‘We zijn alle mensen die ons gesteund hebben met dit project dankbaar. We hopen dat ze van het eindproduct kunnen genieten en dat de toekomst meer leuke 3D-projecten biedt.'