Kasteeltuin Nijevelt

DE MEERN > In 2021 komt er een nieuwe brug in kasteeltuin Nijevelt. Die is nodig om de peilgebieden in de kasteeltuin met elkaar te verbinden zodat het water in de sloten goed door kan stromen. Ook komt er een boomgaard naast de moestuin.


Kap Bomen

DE MEERN > De gemeente Utrecht heeft een velvergunning aangevraagd voor de kap van 9 bomen aan de Rijksstraatweg ter hoogte van nummer 22.

'We willen de bomen kappen om plaats te maken voor de bouw van nieuwe woningen, wegen en een waterweg. De bomen hebben een stamdiameter van meer dan 15 cm. Vanaf die diameter moet de gemeente een kapvergunning aanvragen. We planten 25 nieuwe bomen terug langs de Daslookstraat en langs het Daslookpad', aldus een woordvoerder van de gemeente.


Wegenbelasting

REGIO > Utrecht heft ook volgend jaar minder wegenbelasting dan de meeste andere provincies. Wel stijgt het tarief met zo'n 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS becijferde dat alle provincies samen zo'n 1,7 miljard aan wegenbelasting tegemoet mogen zien. De totale opbrengst is 2,5 procent hoger dan dit jaar.

Niet alleen neemt het aantal autobezitters toe, ook speelt een rol dat Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Groningen en Flevoland de tarieven voor 2021 verhogen. In Utrecht betaalt de eigenaar van een benzineauto van 1200 kilogram volgend jaar 580 euro, 8 euro meer dan dit jaar. Een even zware dieselauto zonder fijnstoftoeslag levert de provincie Utrecht 1240 euro op. Oudere dieselauto's kosten volgend jaar 1436 euro, omdat ze bijvoorbeeld geen roetfilter of een te hoge fijnstofuitstoot hebben.


Drugsafval

HAARZUILENS > Op Landgoed Haarzuilens is een behoorlijke hoeveelheid wietafval gedumpt. Dat meldt boswachter Roy Mes van Natuurmonumenten via Twitter.

De vuilniszakken lagen in een sloot en werden ontdekt door voorbijgangers. Inmiddels is alles weer opgeruimd. Het is onduidelijk waar de spullen vandaan komen en wie er verantwoordelijk is voor de vervuiling van het natuurgebied. Het gebeurt in Nederland steeds vaker dat er giftig drugsafval gedumpt wordt.

Begin december maakte het kabinet daarom al bekend dat er tot eind dit jaar drie miljoen euro beschikbaar komt om gedupeerde grondeigenaren en gemeenten te helpen met het opruimen van deze rotzooi. In onze regio werd de afgelopen jaren ook regelmatig giftig drugsafval gedumpt, zoals in Veenendaal, Maarsbergen en Tull en 't Waal.


Wethouder Gerssenlaan

DE MEERN > Vanaf 11 januari 2021 gaat de gemeente 17 bomen kappen en 2 bomen verplaatsen aan de Wethouder Gerssenlaan. Ook komen er 15 nieuwe bomen. 'We verwachten 29 januari klaar te zijn. Tijdens de werkzaamheden kunt u enige verkeersoverlast verwachten', aldus de gemeente.