Een gezond leven voor iedereen in de stad is het streven.
Een gezond leven voor iedereen in de stad is het streven.

Metaal Kathedraal werkt aan betere toekomst

Herstel geniale natuur

Vertrouwen overheid

Door Vaishno GokoelMissier


LEIDSCHE RIJN > De gemeente wil de Metaal Kathedraal geen subsidie verlenen.


'Waarom?', zo vraagt Metaal Kathedraal zich af, immers alles draagt bij aan een urgente maatschappelijke vraagstukken van deze tijd vanuit de kracht van de verbeelding.

Eigenaar van Metaal Kathedraal Maureen Hemelbewaarder, vertelt over de missie van Metaal Kathedraal. Zij doet onderzoek naar hoe de samenleving de geniale natuur kan herstellen. In 10 jaar tijd heeft de Metaal Kathedraal met haar netwerk een living lab opgebouwd voor het realiseren van een zelfherstellende samenleving. Voor alle lagen van de samenleving die zich de nieuwe normen en waarden eigen kunnen maken. De Metaal Kathedraal begint hierbij met de jongste kinderen. Zij ondersteunt en traint hun groei en wijsheid. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf leren om voedsel te verbouwen en te bereiden.

Om de jeugd zo goed mogelijk te helpen ontwikkelt de Metaal Kathedraal lesmateriaal vanuit het living lab met circulaire proeftuin-leertrajecten. In deze tuin kan men zelf ervaren wat milieubewuste oplossingen zijn. De tuin is zo ontworpen dat de jeugd op een speelse manier kan leren. Door bordjes met korte teksten erop, wordt de theorie achter verschillende initiatieven duidelijk. In deze proeftuin werkt de Metaal Kathedraal samen met de Waterschool Utrecht. Op deze plek wordt de jonge generatie onderwezen door mensen uit allerlei sectoren; leren zij meer over de mogelijkheden van water, zoals energie opwekken door water.

Naast de jeugd heeft de Metaal Kathedraal in 2013 omwonenden verenigd voor de aanleg van een voedselbos in de woonwijk Rijnvliet. Kijken naar de positieve ecologische relatie van een eetbaar bos en verstedelijkte omgeving. Effectief in de strijd tegen klimaatverandering.

Maureen hoopt dat de overheid de onafhankelijke expertise en netwerk van de Metaal Kathedraal intensiever gaat inzetten voor het realiseren van gezond stedelijk leven. Zelf wil ze niet de discussie aangaan maar de dialoog: ‘Discussiëren is verspilling van energie en zorgt niet voor het anders leren kijken naar onze huidige problematiek van de gezondheidscrisis. Of de noodzaak van een compleet andere aanvliegroute. Wij hebben het netwerk en de expertise in huis om te laten ervaren dat het anders kan. Iedere burger heeft hier recht op. Ik ben in mijn leven mensen van jong tot oud tegengekomen die gefascineerd waren door alle alternatieve oplossingen, totaal niet in de gaten hebbend hoeveel de mens beschikbaar heeft voor een beter leven.’ De Metaal Kathedraal beschikt dus over de middelen en kennis. Het enige wat wij nodig hebben is het vertrouwen van de overheid, zodat we samen verder kunnen bouwen aan een gezond en beter Utrecht. Zelf ervaren? Bezoek de proeftuin, boek een training!