Bonus BOA's

REGIO > Wie gaat recreëren in de Utrechtse natuur kan een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) tegenkomen. Als BOA werkzaam in het buitengebied van onze mooie provincie beschermen zij de natuur en zorgen zij ervoor dat iedereen veilig kan recreëren. Tijdens de periode dat Covid-19 onder ons is, hebben zij zich extra ingespannen om, samen met de anderen BOA’s van de natuurbeheerders, ervoor te zorgen dat bezoekers op een veilige wijze konden genieten van de mooie natuurgebieden in onze provincie Utrecht. Ook al is de provincie Utrecht niet de werkgever van de BOA’s van terreinbeherende organisaties, zij is hen wel zeer erkentelijk voor deze extra inzet.

Op 11 november hebben Provinciale Staten een motie aangenomen om provinciale buitengewone opsporingsambtenaren met eenzelfde bonusbedrag van 300 euro te belonen als politieagenten en BOA’s van de gemeente Utrecht. Dit vanwege extra inspanningen in de buitengebieden vanwege de coronaproblematiek. Het gaat provinciebreed om circa 50 BOA’s. Zij werken voor een groot aantal verschillende werkgevers, die elk een eigen beloningsbeleid hanteren. De provincie heeft zelf geen BOA’s in dienst. Om geen onderscheid te maken en ‘dubbele beloningen’ te vermijden is besloten om aan álle circa 50 in buitengebieden werkzame BOA’s (ongeacht wie hun werkgever is) een symbolische bonus van 100 euro toe te kennen.

BOA’s werken samen met terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Utrechts Landschap, Recreatie Midden-Nederland en particuliere landgoedeigenaren onder de vlag van het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht. Ze surveilleren regelmatig met alle betrokken partijen in het gebied, inclusief de politie.



Mark Brusselplein

LEIDSCHE RIJN > De opening van de nieuwe markt in het centrum van Leidsche Rijn is gepland in voorjaar 2021. De markt vindt wekelijks, donderdags, op het Brusselplein plaats. De markt zal vooral bestaan uit kramen met een divers en kwalitatief goed aanbod van voedsel en een paar non-food kramen. Wethouder Kees Diepeveen: 'Met de opening van deze markt gaat een lang uitgesproken wens van de bewoners van Leidsche Rijn voor een markt in vervulling. De verwachting is dat de markt ook zal bijdragen aan de levendigheid van het centrum van Leidsche Rijn.' Er wordt gestart met tien marktondernemers verdeeld over 22 kramen. Begin van dit jaar is onderzocht of de markt dit najaar kon worden geopend. Dit bleek niet haalbaar door de aangescherpte coronamaatregelen. Ook zijn voor marktondernemers de naderende feestdagen en de wintermaanden de slechtste periode om op een nieuwe markt te starten. Daarom is gekozen voor een opening in het voorjaar. De haalbaarheid van de planning hangt af van de ontwikkeling van de coronamaatregelen en de invloed die deze maatregelen hebben op de marktondernemers en de bezoekers. De inschrijfprocedure voor de marktondernemers start in januari 2021.