Afbeelding
Ed Kamans

Plannen Watertoren Breukelen aangepast

Minder appartementen en balkons op verzoek omwonenden

BREUKELEN > De plannen om van de historische watertoren bij de Straatweg in Breukelen een woontoren te maken zijn aangepast.

Maar de weerstand uit de buurt blijft. De watertoren is een gemeentelijk monument en maakt onderdeel uit van het industrieel erfgoed.

Er zijn vanaf 2016 verschillende plannen gepresenteerd om de toren een nieuwe functie te geven. Een functie die het gebouw een stabiele basis geeft zodat de toren voor nu en de toekomst behouden kan blijven.

Het college heeft zich positief uitgesproken over het plan om 10 woningen te realiseren in de toren.

Gedurende het planproces is door de initiatiefnemer en gemeente overleg gevoerd met de belangengroep 'Onder de watertoren'. Deze groep vertegenwoordigt de bewoners die rond de watertoren wonen. Omwonenden hebben aangegeven te vrezen voor waardedaling van hun woningen, beperking van privacy en overlast door verkeer en parkeren.

Het overleg heeft geresulteerd in een aantal belangrijke aanpassingen in het plan, zoals het terugbrengen van het aantal woningen van 10 naar maximaal 5 woningen en één commerciële ruimte op de begane grond en 1e verdieping.

Er is alleen nog sprake van inpandige balkons (loggia's) en het aantal is teruggebracht van 30 naar maximaal 5.

Om de privacy van omwonenden te waarborgen worden speciale voorzieningen geplaatst voor de ramen waarmee de zichtlijnen worden beperkt. Deze voorziening wordt vast gemonteerd aan het gebouw. In de koopovereenkomst wordt een voorwaarde opgenomen dat deze voorzieningen niet mogen worden verwijderd.

De initiatiefnemer gaat nu aan de slag met een definitief vooroverlegplan.

Naast tekeningen wordt er ook een ruimtelijke onderbouwing gemaakt. In deze ruimtelijke onderbouwing is aandacht voor zaken als verkeer, groen, milieu en privacy.