Woningbouw Nieuwer Ter Aa weer stap dichterbij

Vitaal

Provincie

Door Ed Kamans

NIEUWER TER AA > Spijkers met koppen slaan en zo snel mogelijk richting provincie voor de uitbreiding van Nieuwer Ter Aa.

Dat was de duidelijk boodschap van vrijwel alle fracties richting het college als reactie op de plannen van Nieuwer Ter Aa voor ongeveer 30 woningen extra voor jong en oud, nodig voor de vitaliteit van het dorp. Het initiatief van de Dorpsraad, namens meer dan 90% van de inwoners, ligt al geruime tijd op tafel, maar het grote probleem was dat de locatie in het beschermde groen ligt. De provincie is daar heel strikt in en ook in het collegeprogramma staat vetgedrukt dat er niet gebouwd mag worden binnen de rode contouren. Maar er zit beweging in het beleid en daar moet Nieuwer Ter Aa nu gebruik van maken. 'We moeten nu zo snel mogelijk door en ik hoor wel van het college wat nu de beste manier is', zo betoogde CDA-raadslid Pim van Rossum, die vorige maand bij de behandeling van de Woonvisie ook al aandrong op honorering van de plannen. Achter de schermen waren Steekbelangen en ChristenUnie-SGP al bezig met een lobby en Lokaal Liberaal heeft nu ook een motie op tafel liggen voor de volgende raadsvergadering. De steun is overduidelijk en het college is ook zeker van plan om voor Nieuwer Ter Aa een uitzondering te maken. De motie van de gemeenteraad kan een steun in de rug zijn richting de provincie.
Maar wethouder Veneklaas was nog een beetje terughoudend over de procedure, ook gezien een mogelijk precedentwerking voor andere kernen en de manier waarop de provincie over de streep moet worden getrokken. Ook komt het college volgende week naar de raad met een nieuw beleid over mogelijkheden voor kleinschalige, particuliere, bouwinitiatieven, vooral met zorgwoningen.
Prima volgens de raad, maar eerst dit project in Nieuwer Ter Aa in gang zetten, dat ook wordt gesteund door woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. En later misschien een ander ruimer beleid, maar nu doorzetten. En die urgentie werd nog eens onderstreept door de Dorpsraad bij het inspreken. Graag nu de motie indienen en niet opnemen in beleid rond de Omgevingsvisie. 'Anders worden we toch weer achterdochtig dat het op de lange baan wordt geschoven. We moeten snel instappen op maatwerk en geen vertraging meer om het breder te trekken', zo was de duidelijk boodschap van de Dorpsraad Nieuwer Ter Aa. De motie van Lokaal Liberaal wordt dan eind deze maand gewoon ingediend als eerste concrete stap richting woningbouw.