George Hendrik Breitner (1857-1923), De Dam bij avond, olieverf op doek, 60 x 99 cm, Maarssen:
collectie Kunsthandel Pygmalion.
George Hendrik Breitner (1857-1923), De Dam bij avond, olieverf op doek, 60 x 99 cm, Maarssen: collectie Kunsthandel Pygmalion. Ed Kamans

De rol van de kunsthandelaar in de negentiende eeuw

MAARSSEN > De kunsthandel zoals we die vandaag de dag kennen heeft zijn oorsprong in de negentiende eeuw.

In deze periode speelden kunsthandelaren met een eigen galerie in toenemende mate een belangrijke rol binnen de kunstwereld. Firma's als het Amsterdamse Frans Buffa & Zonen en het Haagse Goupil waren gevestigde namen met een internationale klantenkring. Schilderijen van vooraanstaande kunstenaars waren regelmatig door het grote publiek in de etalages te bewonderen. Kunsthandel Pygmalion geeft met de tentoonstelling 'Leveranciers van Schoonheid' een inkijkje in de bruisende wereld van de negentiende-eeuwse kunsthandelaren. Met kunstwerken uit eigen collectie van onder meer George Hendrik Breitner en Isaac Israƫls worden verschillende details van de negentiende-eeuwse kunsthandel belicht. De bijzondere relatie tussen kunstenaar en kunsthandelaar vormt de rode draad van de tentoonstelling. De kunsthandelaren dwongen in sommige gevallen zelfs artistieke aanpassingen van een schilder af om de verkoop van zijn kunstwerken te bevorderen. De artistieke waarde van schilderkunst werd steeds vaker uitgedrukt in geldwaarde op een prijskaartje.
De tentoonstelling 'Leveranciers van Schoonheid. De rol van de kunsthandelaar in de negentiende eeuw' is gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag gedurende de periode van 21 februari t/m 8 maart bij Kunsthandel Pygmalion in Maarssen. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling of kunsthandel Pygmalion op de website: www.pygmalion-art.com.