Afbeelding

Vrees voor vastlopen verkeer in Maarssenbroek

Onderzoek rammelt

Insprekers raad

Door Ed Kamans

MAARSSENBROEK > De nieuwe verkeersplannen voor Maarssenbroek in combinatie met de bouw van een kleine 3000 woningen zorgen voor onrust.

Op een bijeenkomst maandag in Bar Bloemstede werd de aftrap gegeven voor een protest tegen de afsluiting van de oprit vanaf de Floraweg naar de Zuilense Ring bij de nieuwe wijk Haagstede.
Bijna 50 bewoners vooral uit Bloemstede en Boomstede zijn bang voor een verkeersinfarct en aantasting van de gezondheid door meer fijnstof en lawaai. Naast de bezwaren werden ook oplossingen aangedragen. Gewoon zo laten en anders een nieuwe toerit naar de A2 op de oude plaats bij het viaduct naar Vleuten bij Fazantenkamp. Die aanvulling is ook al een agendapunt bij het bestuurlijk overleg van Stichtse Vecht met Utrecht richting Rijkswaterstaat.
De bewoners gaan dinsdag inspreken bij de raad als de plannen voor de Planetenbaan worden vastgesteld en ook komt er een online petitie met een website www.afsluitingN230.nl. De eis van de bewoners is dat er een goed alternatief komt en dat zomaar afsluiten zonder testfase zeker zorgt voor grote problemen voor de bereikbaarheid en gezondheid.
Als de oprit eruit gaat en er geen nieuwe weg dwars door Haagstede komt naar de Zuilense Ring zijn er drie alternatieven om nog de A2 te bereiken. Omrijden via Bloemstede en de oprit van de Ruimteweg nemen, die wel gewoon open blijft Rechtdoor richting Lage Weide en daar de A2 richting Den Bosch op of bij de Haarrijnse Plas naar de snelweg. In ieder geval gaat een deel van Maarssenbroek in de ochtendspits over Utrechts gebied en dat valt weer verkeerd bij de ondernemers op Lage Weide. 'We hebben begrip voor de plannen om woningbouw toe te staan, maar maken zich grote zorgen over het dreigende verkeersinfarct', aldus Josien van Breda, directeur Parkmanagement Lage Weide. 'Bij het onderliggende verkeersonderzoek kun je ook de nodige vraagtekens zetten. Al was het alleen maar omdat het onderzoekt stopt bij de gemeentegrens en plannen zoals voor een distributiecentrum met 27 laaddocs (!) aan de Maarssenbroeksedijk onvoldoende zijn verwerkt. Er zijn echt aanvullende maatregelen nodig om de voorziene overlast tot een minimum te beperken. Je kunt niet eerst een tijdje aanmodderen om daarna tot de conclusie te komen dat reizigers volledig vast komen te staan. Daarom dringen we erop aan, dat alle eerder genoemde oplossingen, zoals verbetering van bestaande fietsverbindingen en aangepaste kruisingen worden uitgevoerd.'