Afbeelding
Provincie Utrecht

Aanpak geluidsoverlast bij Vreeland

Minder last van verkeer N201 door innovatief geluidsscherm

VREELAND > Voor de zomer van 2020 krijgt de provinciale weg N201 bij Vreeland een innovatief geluidsscherm, een zogeheten Whiswall.


'Hiermee willen we proberen de geluidshinder voor circa 60 woningen en een basisschool te verminderen en de leefbaarheid te verbeteren', aldus een woordvoerder van de provincie. De afgelopen jaren is al een aantal maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van stil asfalt, het verlagen van de snelheid en het stiller maken van de brug over de Vecht. De overlast blijft echter groot. Een traditioneel geluidsscherm is op deze locatie niet mogelijk vanwege de ligging van de weg en het gebrek aan ruimte. De nieuwe en innovatieve Whiswall is wel haalbaar omdat deze lager is en minder ruimte nodig heeft.

De Whiswall is een innovatieve constructie van beton en staal die geluid afbuigt. De Whiswall is kleiner, compacter en minder hoog dan een traditioneel scherm en kan daarom wel geplaatst worden op de hoger gelegen weg. De Whiswall komt op het tracé bij Vreeland tussen de kruising van de N201 met de Singel en de brug over de Vecht.


De provincie Utrecht wil inzicht krijgen in de effecten en bruikbaarheid van dit nieuwe product. Samen met omwonenden, de gemeente Stichtse Vecht en de Dorpsraad Vreeland zal de situatie voor en na de plaatsing door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden gemeten en gevolgd. Het gaat daarbij niet alleen om het ‘technisch’ meten van het aantal dB’s met apparatuur bij de weg en bij de huizen. Ook de subjectieve geluidsbeleving wordt via een enquête in beeld gebracht. Meer informatie over de Whiswall is te vinden op https://4silence.nl/diffractor.

Op dit moment werkt de provincie Utrecht de plannen voor de Whiswall uit. Het plaatsen van de Whiswall gebeurt naar verwachting voor de zomer.