Afbeelding
Ed Kamans

Fel protest tegen plannen appartementen Watertoren

Privacy

Planschade

Door Ed Kamans


BREUKELEN > De omwonenden van de Watertoren in Breukelen hebben het helemaal gehad met het college en de plannen voor het gemeentelijke monument.


In een brief aan het college wordt fors uitgehaald naar het gemeentebestuur. Het ondertekenen van de anterieure overeenkomst met de ontwikkelaar moesten de bewoners via de site van VARnws vernemen en pas later kwam de wijkbrief. D
e wrijving is niet van gisteren. De plannen voor appartementen in het hoogste gebouw van Breukelen zorgen al langer voor onrust en boosheid bij bewoners. Ook de laatste versie met 5 appartementen en een commerciële ruimte op de begane grond is onaanvaardbaar en als straks de procedure verder gaat, volgen er zeker officiële zienswijzen met bezwaren. 'Het gevaarte van 44 meter hoog met een binnen oppervlakte van 90 m2 per woonlaag staat extreem dicht op de omliggende huizen, soms tot maar enkele meters van de erfgrens van die woningen. De appartementen kijken uit op de woningen en de tuinen en zorgen voor aantasting van de privacy en het woongenot', zeggen Peter Vogelzang en Albert Ruimschotel namens de belangenvereniging Onder De Watertoren. Ook het overleg met de gemeente en de projectontwikkelaar kan op forse kritiek rekenen van de bewoners.
'Aan het begrip 'participatie' lijkt voor dit college te zijn voldaan als in de procedure kan worden gezegd dat er bijeenkomsten zijn geweest, ook al heeft er op geen enkele wijze inhoudelijke uitwisseling of discussie over argumenten plaatsgevonden. Het belangrijkste is, dat er geen draagvlak is gecreëerd. Dit is door ons in elk stadium aan u en de projectontwikkelaar medegedeeld', aldus belangenvereniging Onder De Watertoren. 'Het belang van ruim 40 direct omwonende gezinnen wordt, zonder inhoudelijke discussie, ondergeschikt gemaakt aan het belang van slechts vijf woningen (samen 10 woonlagen - dus evenveel als in het vorige plan voor 10 woningen). Het betreft hier woningen voor mensen die niet de woningproblematiek van inwoners van Stichtse Vecht zullen helpen oplossen. Omdat wij ons als belangengroep ook constructief willen opstellen herhalen wij het door ons eerder genoemde alternatieve scenario: bouw een woning op de begane grond; 90 m2 in de toren en minimaal 50 m2 voor de toren.'
Volgens het college zou een mooi gebouw behouden blijven met als bonus enkele woningen. Het finale besluit is nog niet genomen. De omwonden hebben een claim van 1 miljoen euro planschade klaarliggen.