Opening Islamitisch Centrum zaterdag op Planetenbaan 100.
Opening Islamitisch Centrum zaterdag op Planetenbaan 100.

Ophef opening Islamitisch Centrum

Fietsles vrouwen

Gebedsdienst

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > Begin volgende maand opent Islamitisch Centrum Stichtse Vecht de deuren op de Planetenbaan in Maarssenbroek.


En dat zorgt voor ophef bij omwonenden en enkele fracties in de gemeenteraad. Niemand wist ervan en bewoners van de naastgelegen wijk Bloemstede maken zich zorgen over de mogelijke overlast, zo bleek dinsdag: 'Wij zijn overdonderd door het nieuws, we hebben niets gehoord en moeten het op de site van VARnws lezen', aldus een bewoonster van Bloemstede. 'Het is een bevolkingsgroep die bekend staat voor overlast, zo blijkt uit ervaringen. Het Centrum zou 24 uur per dag open zijn met al 's ochtends om 04.00 uur een gebedsdienst, zo staat op de Facebookpagina.' Die kant van Bloemstede zit toch al in de knel door het verkeer en de overlast van McDonald's. De aanvraag voor de omgevingsvergunning in december was summier gepubliceerd met alleen de vermelding 'maatschappelijke activiteiten'. Is dat bewust gebeurd omdat de gemeente bang was voor negatieve reacties?', zo vroegen de bewoners zich af. In het vragenhalfuurtje hadden de PVV en Lokaal ook veel kritiek en de nodige zorgen over de gevolgen en de gang van zaken. PVV-fractievoorzitter Ubachs sprak van een overval en wilde weten of het college wel onderzoek had gedaan naar de financiering, want de kans is groot dat het geld uit een totalitaire islamitische staat, komt volgens de PVV. Ook Lokaal Liberaal wilde opheldering over de achtergronden met ook de vraag of de geplande woningbouw niet in gevaar zou komen.

Wethouder Van Dijk zei dat de aanvraag ambtelijk was afgehandeld en volgens de juiste procedure tot stand gekomen en het gaat om een tijdelijke vergunning voor twee jaar, zodat er nog steeds kans is op woningbouw. In de aanvraag staat dat er allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals fietsles voor Syrische vrouwen. De aanvragers hadden uitdrukkelijk laten weten dat er geen gebedsdienst zou komen en wethouder Van Dijk had nog geen andere informatie. En dat leidde tot wrevel bij diverse fracties, want op de Facebookpagina van het Islamitisch Centrum Stichtse Vecht staat al een tabel met tijden van gebed en ook een vacature voor een imam. Van de wethouder kwam wel de toezegging dat er snel schriftelijk antwoord komt op de vragen. Ook gaat Van Dijk snel het gesprek aan met het centrum, zo liet hij na afloop weten. In de vergunning staat ook dat bij afwijking van de gemelde activiteiten de vergunning weer kan worden ingetrokken. Maar dan moet de wethouder wel snel zijn, want zaterdag staat de grote opening gepland van het centrum aan de Planetenbaan 100, het oude vergadercentrum op de hoek bij de McDonald's. Zie ook www.varnws.nl voor nieuws over de Stichting Ar-Rahma achter het centrum.