Afbeelding

Minderheidscoalitie toch op zoek naar meerderheid

Formateur gezocht

Vierde wethouder

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > De huidige coalitie van VVD, CDA en PvdA gaat toch op zoek naar een meerderheid voor de resterende periode tot aan de verkiezingen.


Dat was de uitkomst dinsdag van twee vergaderingen met verschillende moties en schorsingen over hoe nu verder. Het eerste voorstel was een motie van de coalitie met steun van M2000 en Het Vechtse Verbond om een externe sollicitatieprocedure te starten voor een vierde wethouder, vooral voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening. Het zou een onafhankelijke kandidaat zijn en dus was er altijd nog een minderheidscoalitie. De motie bleef steken op 15-15.

Een herstemming bleek niet nodig te zijn. VVD-fractievoorzitter Bredt maakte bij het begin van het agendapunt al duidelijk dat de knopen waren geteld en dat er een ander voorstel moest komen. 'We doen dit voor de bestuurbaarheid van de gemeente,' zo motiveerde fractievoorzitter Bredt de motie om nu toch gesprekken te starten op zoek naar een reguliere meerderheidscoalitie. GroenLinks had ook al een motie klaarliggen om te gaan zoeken naar een meerderheid met de bijbehorende wethouder, een of twee zelfs. En met een onafhankelijke formateur. Na weer een schorsing met weer een aanpassing van een motie lag er dan toch een finaal akkoord, waar de hele raad zich in kon vinden. De drie coalitiepartijen gaan een formateur zoeken en de keus voorleggen aan alle fractievoorzitters. Het doel is een meerderheidscoalitie met dus aanvulling van een of meerdere partijen. De motie werd unaniem aangenomen en de zoektocht begint naar een formateur, die zo snel mogelijk aan het werk moet gaan. Er is geen termijn afgesproken, maar iedereen wil nu wel haast maken. 'We willen een zo breed mogelijk draagvlak voor alle besluiten in de raad,' zo liet VVD-fractievoorzitter Bredt nog weten. Over aanpassingen van het collegewerkprogramma werd niet gerept. Het college had al in een uitgebreid memo laten weten dat aanvulling met een vierde wethouder echt noodzakelijk was, gezien de werkdruk en de grote regionale ontwikkelingen, waar Stichtse Vecht een belangrijke rol in wil spelen. En ook agendatechnisch was het niet meer te behappen om op alle bijeenkomsten en vergaderingen te zijn. 'Wij zijn blij dat ons eerdere verzoek om uitbreiding van het huidige college is overgenomen. Hiermee wordt recht gedaan aan de complexiteit van de bestuurlijke opgave voor Stichtse Vecht', aldus het college. 'Ondertussen werken we door in de huidige samenstelling.'