Afbeelding

Geen terugbetalingsregeling oud-wethouders

Vragen PVV over declaraties oud-wethouder Van Dort

STICHTSE VECHT > Het college gaat bekijken of de regels voor het terugbetalen van opleidingen, congressen en scholing aangescherpt moeten worden.


Aanleiding tot herijking van het beleid zijn vragen van PVV-fractievoorzitter Wim Ubaghs over een van de laatste declaraties van de opgestapte wethouder Van Dort (GroenLinks). In het laatste kwartaal, vlak voor opstappen zonder directe aanleiding (omstandigheden uit het verleden was de enige verklaring), werd nog een declaratie van ruim 800 euro ingediend wegens 'Kosten van opleidingen, congressen, scholing'. Een specificatie staat er niet bij. Dat staat in het overzicht van burgemeesters en wethouders op de site van de gemeente in het derde kwartaal van 2019.

En dat schoot in het verkeerde keelgat bij de PVV en fractievoorzitter Wim Ubaghs wilde via schriftelijke vragen opheldering over de mogelijkheden een terugbetaling of een verrekening met het wachtgeld van de wethouder. Maar dat kan nu niet worden afgedwongen volgens het college en is dan ook niet aan de orde.

'Collegeleden hebben geen terugbetalingsregeling voor gevolgde opleidingen. Dit is niet opgenomen in de wetgeving van de politiek ambtsdragers. Er is dan ook tot op heden geen bedrag bij collegeleden teruggevorderd, aldus het college in een reactie op de PVV. Maar dat kan anders worden in de toekomst, zo is de reactie op de suggestie van de PVV om de regels nu aan te passen. 'We onderzoeken of er binnen de wetgeving ruimte is om in de modelregeling voor het college van b en w een bepaling voor terugbetaling van kosten voor opleiding en scholing op te nemen. In een nieuwe collegeperiode wordt bezien of de regeling wordt aangepast, aldus het college in de beantwoording van de schriftelijke vragen. Na de verkiezingen kan deze regel dus worden aangescherpt als het nieuwe college dat zou willen.