Afbeelding

Vluchteling-kinderen opvang in Stichtse Vecht

PvdA, CDA en GroenLinks willen motie indienen om te helpen bij onderdak

STICHTSE VECHT > De fracties van PvdA, CDA en GroenLinks hebben een motie klaar liggen voor de volgende raadsvergadering om ook in Stichtse Vecht zich aan te sluiten bij het initiatief Coalition of the Willing.


Stichtse Vecht moet ook een brief te sturen aan de Nederlandse regering dat de gemeenteraad van Stichtse Vecht van mening is dat de Nederlandse Regering medeverantwoordelijkheid moet dragen voor de situatie van de vluchteling-kinderen in de Griekse opvangkampen. 'In die brief ook aan te geven dat Stichtse Vecht bereid is zich in te spannen een aantal van de bedoelde alleenstaande vluchteling-kinderen op te vangen en de regering te vragen hierover mee te denken met Stichtse Vecht en alle bereid zijnde gemeenten', aldus PvdA-fractievoorzitter Els Swerts. 'De omstandigheden die zich voordoen in de vluchtelingenkampen in Griekenland zijn mensonterend en kinderen lijden daaronder ernstig: lekkende tenten, apathische kinderen, suïcidepogingen onder minderjarigen, besmettelijke ziekten.'

Volgens Swerts speelt zich op Europees grondgebied een humanitair vluchtelingendrama af, waarop de EU nog geen passend antwoord heeft. 'De situatie in Griekenland is onveranderd schrijnend en deze word met de dag erbarmelijker', aldus de PvdA-fractievoorzitter, die erop wijst dat EU-landen als Frankrijk, Finland en Portugal inmiddels hebben toegezegd om een deel van deze 2500 kinderen op te nemen. 'Er is een krachtig signaal nodig richting de Nederlandse regering om alles in het werk te stellen dit urgente probleem mede op te lossen. De gemeente Stichtse Vecht kan zelf zo’n krachtig signaal afgeven door zich bereid te tonen een aantal van deze alleenstaande kinderen een gastvrije opvang te bieden. Het is nog niet bekend wanneer de raad weer bij elkaar komt gezien de corona-maatregelen.