Weekmarkt Loenen om even bij te praten, maar wel afstand houden.
Weekmarkt Loenen om even bij te praten, maar wel afstand houden.

Stichtse Vecht houdt zich staande

Ondernemers

Elkaar helpen

Door Ed Kamans en Ryan Poll


STICHTSE VECHT > De gevolgen van het coronavirus zijn overal merkbaar, maar ook gaat Stichtse Vecht gewoon door met het dagelijks leven.


In winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek is het dinsdag aanmerkelijk stiller. De terrassen op het middenplein zijn opgeruimd en iedereen probeert letterlijk toch wat afstand te nemen. Bij vishandel Mossel staan de klanten ook voor de volle vitrines, maar alle aankopen worden wel mee naar huis genomen. Even een haring happen is er niet meer bij. 'Maar we blijven gewoon komen en dan eten we het thuis wel op', aldus een van de vaste klanten. 'Het zijn vreemde tijden, maar we zijn gewoon open en dat waarderen de klanten', aldus Carlo Mossel, die wel het zitgedeelte heeft gesloten. 'We bezorgen ook thuis als extra service aan klanten, die de deur niet uit durven of mogen. En dat blijven we doen.' Bij Man of The World hangt gewoon de voorjaarscollectie en is er een scherpe aanbieding met polo's. 'Het voelt wel raar om in deze tijd de nieuwe collectie aan te prijzen in deze onzekere tijden, maar we proberen toch gewoon de klant van dienst te zijn', zegt Marnix van de bekende herenmodezaak in Bisonspoor. 'Uiteraard volgen we alle richtlijnen met extra schoonmaken en afstand houden. Anderzijds zijn we de klanten niet vergeten en hebben we weer een fantastische collectie in de winkel hangen.' En zo proberen vooral de zelfstandige ondernemers het hoofd boven water te houden en is elke klant meer dan welkom. Op de weekmarkt in Loenen is er dinsdag ook nog genoeg volk voor de dagelijkse boodschappen op het pleintje bij Cultureel Centrum ’t Web. ‘Vooral de groenteboer heeft het extra druk. Ik denk dat ze wc-papier verkopen’, grapt Ria Meijer van FloristeRia. Ook de bloemist heeft meer klandizie dan gebruikelijk. ‘Mensen willen blijkbaar iets fleurigs op de keukentafel hebben staan als ze thuiswerken.’ Ook bezoekers van de weekmarkt staan voor elkaar klaar. ‘Ik doe een boodschap voor mijn oudere buurvrouw. Zij kan haar woning niet uit’, vertelt een bewoonster, terwijl ze de boodschappen in haar fietstas doet. ‘Ook op Facebook bieden mensen een helpende hand, merk ik. Een inwoonster uit Loenen bood aan om kinderen op te vangen, zodat de ouders naar hun werk konden. Mooi dat we in deze tijd er voor elkaar zijn.’
Op de lenteachtige woensdag is het druk op het grote speelveld bij kinderboerderij Otterspoor in Reigerskamp. Veel ouders met kleine kinderen, die overal spelen. Ook de kinderboerderij is nog gedeeltelijk open en overal zijn lammetjes. 'Fijn dat we even naar buiten kunnen en het mooi weer is', aldus een van de ouders. 'Maar we houden ook afstand.' Zo houdt Stichtse Vecht zich toch staande in deze onzekere tijden. Voor het laatste nieuws, zie www.varnws.nl.