Wat kan er groeien en is dat genoeg?
Wat kan er groeien en is dat genoeg?

Luck Raeck verlegt grenzen naar Mars

Beschaving

Simulatie

Door Ed Kamans


MAARSSEN > De blaashal van T.V. Luck Raeck op sportpark Daalseweide vormde vorige week een mooi decor voor studenten van het Nifterlake College.


Een aantal leerlingen van de Maarssenbroekse school heeft de opdracht gekregen om de blaashal tijdelijk in te richten alsof deze op de planeet Mars staat. Het doel was om een bubble te creƫren voor de menselijke beschaving, zoals we die nu kennen.

De rode gravel vloer vormt een realistisch decor voor de 5e jaars Atheneum leerlingen, die binnen het vak Onderzoek en Ontwerp onderzoek moeten doen. Zo moeten ze onderzoeken of er landbouw in de bubble mogelijk is met genoeg opbrengst om vier mensen van eten te voorzien. De grote vraag was of de bubble groot genoeg zou zijn om deze mensen te kunnen laten leven en werken?

Opdrachtgever van het onderzoek is stichting Intergalactic Environmentalists, die in Nederland een mars-simulatie wil neerzetten, waarbij vrijwilligers een week lang in een blaashal verblijven om zo te ontdekken hoe een kolonie op Mars er moet gaan uitzien om een goede kans te maken op een nieuw bestaan.

Arnout Schaap van de stichting Intergalactic Environmentalists legt uit wat het doel is. 'Hoe de Romeinen, ridders en historische soldaten leefden, weten we vrij nauwkeurig uit de geschiedenis. Maar hoe mars-o-nouten gaan leven is nog niet bekend. In plaats van naar het verleden te kijken, richten we de blik op de toekomst.'

Arnout Schaap deelde het idee met voorzitter Cor van Alphen van Luck Raeck, die direct enthousiast was over het plan met het Niftarlake College.

Na afstemming met Robert van Arem en Hans Bosman van de Blaashalcommissie van de Maarssense tennisvereniging ging vrijwel direct de deur open voor dit ludieke en boeiende initiatief. Volgens voorzitter Van Alphen sluit dit perfect aan op de ontwikkeling van het nieuwe sportpark Zuilense Vecht, waarin onderscheidende en gedifferentieerde activiteiten moeten plaatsvinden. 'Wat een boeiend experiment. Mars in Stichtse Vecht, wie had dat ooit gedacht? Zo zie je maar weer dat er altijd weer iets nieuws en onverwachts voorbij kan komen. En daar helpen we als Luck Raeck graag altijd aan mee.'

Voor de goede orde, dit was voor de vergaande maatregelen om de besmetting met het coronavirus te voorkomen. De leerlingen zijn de blaashal al uit, maar er wordt niet gespeeld, omdat alle sportclubs ook op slot zitten. En eigenlijk had de hal al ingepakt moeten zijn voor het zomerseizoen op de banen van Luck Raeck op sportpark Daalseweide tussen Maarssen en Utrecht. Maar ook dat werk ligt stil. 'Ik hoop natuurlijk dat we binnen afzienbare tijd weer lekker buiten kunnen kunnen tennissen, maar bovenal natuurlijk dat we allemaal zoveel mogelijk gezond blijven,' aldus voorzitter Cor van Alphen van Luck Raeck, 'Gezondheid is nu echt prioriteit 1 en dan pas tennis.'

Afbeelding