Postcommandant Tim van Dommelen wast zijn handen na een uitruk.
Postcommandant Tim van Dommelen wast zijn handen na een uitruk.

De kracht van Stichtse Vecht zichtbaar

Ondernemers

Hulpdiensten

Door Ed Kamans en Ryan Poll


STICHTSE VECHT > In deze ongekende tijden komen de echte lokale ondernemers toch bovendrijven.


Leuke initiatieven, maatschappelijke verantwoordelijkheid, klantvriendelijkheid en service. Ook bij deze coronacrisis zie je dat lokale winkeliers er alles aan doen om de winkels open te houden, zo blijkt ook weer uit een kleine rondgang bij de winkels aan het Pieter de Hooghplein en de Nassaustraat. In het bruisende stukje van het hart van Maarssen met kwaliteitszaken als slijterij Van Schaik, viswinkel Harry van Goor en slagerij Dorresteyn is er nog best veel aanloop van klanten. 'Ik kom hier graag voor de boodschappen, alleen nu wat doelgerichter en sneller in deze tijd', aldus een van de klanten, die zich ook prima kunnen schikken in de strenge regels met afstand en niet te veel klanten in een winkel. 'We zijn blij dat we nog steeds open kunnen en mogen zijn, maar dan moet iedereen wel meewerken en zich aan de regels houden', aldus de Maarssense winkeliers, die ook graag hun producten als dat nodig is thuis bezorgen. Ook zijn er acties om bijvoorbeeld de onmisbare zorg te steunen, zoals het uitdelen van honderden bossen tulpen. Het idee van Danny Lukassen van bloemisterij Danny’s Bloemen in Breukelen kreeg volop steun van inwoners en de Rotaryclub Maarssen-Breukelen. De 650 bossen bloemen werden door vrijwilligers bezorgd bij huisartspraktijken, apotheken en zorgcentra in Stichtse Vecht. ‘Van ’t Heycop tot zorgcentrum Snavelenburg. Waar we ook kwamen, de reacties waren overweldigend’, vertelt Lukassen. En zo blijft het belangrijk om elkaar te steunen en vooral inkopen te doen bij de lokale winkeliers, zoals ook de actieve ondernemersvereniging OVSV in een advertentie in deze krant nog eens goed onder de aandacht brengt.

Ook de brandweerkorpsen in Stichtse Vecht nemen maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Oefeningen gaan niet door en de kazernes gaan op slot voor bezoekers. Onder de genomen maatregelen valt ook het wassen van de handen na afloop van een incident. Dit was afgelopen dinsdagavond te zien bij een melding op de Clarenburg in Breukelen. Voordat alle brandweerlieden in de brandweerauto stapten, werden de handen gedesinfecteerd. ‘Daarnaast moeten brandweerlieden met grieperige klachten thuisblijven. Zij mogen dus niet mee op de uitruk’, vertelt Van Dommelen, die niet bang is dat het korps tijdens de coronacrisis buiten dienst komt te staan vanwege ziekmeldingen. ‘We hebben 31 vrijwilligers. De kans dat ze allemaal te gelijk ziek zijn, is klein.’
Mocht de nood toch hoog worden, dan is er een speciaal coronaprotocol van de Veiligheidsregio Utrecht dat in werking treedt. ‘Inwoners kunnen dus dag en nacht blijven rekenen op de inzetbaarheid van de brandweer’, aldus Van Dommelen.