Afbeelding

Zorgen museale kastelen en historische buitenplaatsen

REGIO > In korte tijd is de wereld veranderd als gevolg van het mondiaal rondwarende coronavirus.


Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) maakt zich met besturen en directies van museaal benutte kastelen & historische buitenplaatsen grote zorgen over de organisatorische en financiële gevolgen.

Alle huizen en horecagelegenheden zijn gesloten en nergens vinden nog rondleidingen of educatieve programma’s plaats. Veel tuinen en parken zijn niet of (nog) slechts beperkt toegankelijk. Naast de zorgen voor het welzijn van medewerkers/vrijwilligers, zijn er de bedrijfsmatige en financiële gevolgen. Thuiswerken is veelal onmogelijk voor medewerkers met publieksfuncties (kassa- en educatiemedewerkers).
Op sommige huizen is werktijdverkorting aangevraagd voor personeel (conservatoren, tuinkrachten) of kunnen zzp’ers niet meer worden ingezet. Vrijwilligers blijven thuis en men mist hun betrokken inzet bij het (voort)bestaan van het erfgoed zeer.
Alle ondervraagde huizen melden, dat vrijwel alle evenementen (huwelijken, vergaderingen, diners) zijn afgelast.
Men geeft aan de omstandigheden voor enige weken tot een paar maanden te kunnen uitzingen, maar dat het mislopen van inkomsten op den duur voor veel organisaties tot groot nadeel van het onderhoud en beheer van de kastelen en historische buitenplaatsen zal zijn.

Wat als bezoekers en vrijwilligers uit angst wegblijven of strenge regelgeving omtrent het ontvangen van gasten van kracht wordt? Om die redenen is een collectief beroep gedaan op een steunfonds.