Kompas

Sombermans heeft nog steeds niet aangebeld bij mij, dus deze week ook vooral kijken naar wat we met z'n allen wel kunnen. En dat is nog verschrikkelijk veel. De kracht van Stichtse Vecht is overal zichtbaar: bij hulpdiensten, ondernemers, de gemeente, inwoners en natuurlijk alles en iedereen in de zorg. Genoeg voorbeelden in de krant en op de site van helpende handen, mooie initiatieven en veerkracht. En hoe mooi zou het nu zijn als we allemaal ons gewoon aan de nieuwe regels en afspraken houden tot het sein veilig kan worden gegeven.
Ik zet in op geen enkele boete voor te dicht en te veel en geen enkele afsluiting van een park of hangplek in Stichtse Vecht. De Boa's, politie en de burgemeester hebben wel wat beters te doen dan eigenwijze en onverantwoordelijke inwoners terecht te wijzen. Dan hoeven de beperkingen niet uitgebreid te worden tot een verstikkend keurslijf. Dan kunnen we nog gewoon boodschappen doen bij de viswinkel, slager, slijter en andere lokale ondernemers. Dan kun je nog je bril laten maken of je fiets laten repareren. En een frisse neus halen. Doe het voor al die anderen en niet voor jezelf. In de verzorgingshuizen zitten opa's en oma's met smart te wachten. Laat dat niet te lang duren. En we hebben het zelf allemaal in de hand.

En als alles weer normaal is? Het zou mooi zijn als er toch iets zou blijven hangen van gemeenschapszin en verantwoordelijk gedrag. Gewoon om in je eigen omgeving even iets anders in het leven staan. Het maatschappelijk en moreel kompas een paar graden meer op het noorden. Kost geen moeite en het maakt het leven zoveel beter. Denk ook nog even aan de woorden van burgemeester Ap Reinders: hou het hoofd koel en het hart warm. Ook straks na de coronacrisis.