Afbeelding

Leefbaarheidsbudget maakt het wat leuker

Nestkastjes, jeu-de-boulesbanen, tafeltennis- en schaaktafels en watertappunten

STICHTSE VECHT > Bewonersgroepen en individuele bewoners krijgen jaarlijks de gelegenheid om sociale en fysieke leefbaarheidsinitiatieven in te dienen voor het centraal leefbaarheidbudget.


In totaal zijn er 49 aanvragen voor fysieke en sociale initiatieven ingediend. Wethouder Maarten van Dijk van Gebiedsgericht Werken: 'Dat tekent de betrokkenheid van onze bewoners bij hun buurten. Alle aanvragen hebben we beoordeeld op realiteit en haalbaarheid. De toegekende initiatieven worden dit jaar allemaal uitgevoerd met behulp van de bewoners en bewonersgroepen.' In totaal werd er iets meer dan 100.000 euro beschikbaar gesteld.

Een voorbeeld van een gehonoreerd voorstel zijn de nestkastjes in Nieuwersluis. Deze nestkastjes zijn bedoeld voor koolmezen en dragen bij aan biodiversiteit en natuur.
De aanleg van twee jeu-de-boulesbanen in het park Vechtenstein in Maarssen is een ander voorbeeld. Deze banen zijn openbaar en iedereen mag die gebruiken. In Breukelen wordt de tafeltennistafel hersteld in samenwerking met de wijkcommissie Breukelen Noord. In Loenen kun je binnenkort schaken. Er komen twee schaaktafels in het dorp. Antilopespoor en Fazantenkamp in Maarssenbroek krijgen watertappunten. Nieuwe ideeën om mensen bij elkaar te brengen (sociale leefbaarheidsinitiatieven) kunnen gedurende het gehele jaar ingediend worden. Denk aan een wijkfeest, kinderactiviteiten of een buurtsportdag.

Voor fysieke leefbaarheidsinitiatieven is het budget voor 2020 op, maar het is nu al tijd om na te denken over aanvragen voor 2021. Nieuwe ideeën om de woonomgeving te verbeteren op het gebied van zwerfvuil, biodiversiteit, groen, straatmeubilair of sport zijn welkom. Bewoners kunnen daarvoor het beste contact zoeken met de dorpsraad of wijkcommissie. De sluitingsdatum voor het indienen van deze ideeën voor 2021 is 1 oktober 2020.