Afbeelding
Owner

Informatie en materiaal voor coronacollectie

Oproep van Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen aan inwoners

STICHTSE VECHT > Bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) bouwt men aan een (digitaal) archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland en het RHCVV speciaal voor deze regio.


Net zoals onderzoekers nu blij zijn met historische bronnen uit 1918 (de Spaanse Griep) of het Rampjaar (1672). Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van de inwoners van Stichtse Vecht.

De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen, het niet doorgaan van kerkdiensten. Het niet-naleven van de maatregelen, maar ook de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt.

Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties. 'We zijn op zoek naar informatie en materiaal die iets zeggen over de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven in onze regio', aldus RHCVV.
'U kunt hierbij denken aan foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties. Lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten of juist groepsvorming. Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.'

Heeft u iets wat interessant is, maar staat het hierboven niet genoemd? Of weet u niet precies hoe u iets moet aanleveren?

Neem dan even contact op via hotspot@rhcvechtenvenen.nl of via (0346) 259425. De studiezalen zijn op dit moment gesloten, maar ze zijn wel bereikbaar.