Archief Werkspecht: Hopelijk kunnen we gauw weer aan de slag.
Archief Werkspecht: Hopelijk kunnen we gauw weer aan de slag. Archief Werkspecht

Zorg met liefde en doen wat we kunnen

Bowlingbaan

Bloemen

Door: Ria van Vredendaal


MAARSSENBROEK > Velen blijven noodgedwongen thuis, en niemand weet hoe lang dat nog gaat duren.


Vinden wij dat al moeilijk, aan iemand met een verstandelijke beperking is het niet of nauwelijks uit te leggen. Dagbesteding De Werkspecht heeft haar deuren gesloten vanwege het virus. Geen vers brood en gebak dus meer uit de eigen bakkerij, geen papierprikken in de omgeving en geen Voorjaarsmarkt. Maar wat betekenen alle nieuwe maatregelingen voor de bewoners van de gezinsvervangende tehuizen van Stichting Abrona in onze gemeente?

Ellen Schuurman van het gezinsvervangend tehuis De Reiger: ’Normaal gesproken bruisen wij altijd van de activiteiten, wordt er van alles georganiseerd. Gelukkig zijn we allemaal nog gezond, en als het aan ons ligt dan blijft dat zo.
Ook voor ons gelden de verpleeghuisregels: geen bezoek van familie of vrijwilligers. Alleen vaste begeleiders en een aantal activiteitenbegeleiders die aan ons gekoppeld zijn voor zolang als deze situatie duurt. Twee bewoners verblijven bij familie totdat de maatregelen worden opgeheven. De overige 14 bewoners zijn bij ons.
Het is een uitdaging om iedereen te blijven vermaken en in beweging te houden. Daar heb ik wat op bedacht! Met veel plezier gaat een aantal van onze bewoners regelmatig naar Bisonbowling voor een G-bowlen avond. Uiteraard ligt dat nu stil.
Maar de lente komt eraan en we hebben een prachtige achtertuin met terras. Met hulp van de buurt hebben we hier een alternatieve bowlingbaan aangelegd. We hebben vele meters planken ontvangen en kegels gemaakt van petflessen gevuld met zand. De Bisonbowling en wat buurtbewoners hebben bowlingballen gedoneerd. De filmpjes die we vloggen worden gedeeld met familie en vrijwilligers.’

Bij De Valkenier wordt gewoond en gewerkt, maar uiteraard ligt ook hier de dagbesteding stil. Via Facebook laat De Valkenier weten: ‘Onze cliënten snappen weinig tot niets van wat er speelt. We hebben te maken met cliënten die boos zijn omdat hun ouders/netwerk niet meer langs kunnen komen, of dat ze het weekend niet naar huis mogen. Zij zijn verdrietig omdat hun dagbesteding of het zwemmen niet door kan gaan. Van slag als hun bezoek aan de tandarts niet door kan gaan.
Wij kunnen geen 1,5 meter afstand houden, want deze kwetsbare groep met verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking heeft hulp nodig bij wassen en aankleden, een arm om de schouder en een knuffel op zijn tijd.'
En soms komt er zomaar een figuurlijke knuffel terug: 'Vorige week stonden er twee mannen voor de deur van De Valkenier namens een bloemengroothandel. Met emmers rozen bij zich. Genoeg om iedereen op te fleuren.'