Groene verbindingen maken biedt planten en dieren de ruimte.
Groene verbindingen maken biedt planten en dieren de ruimte.

Weer een stap naar verbetering biodiversiteit

STICHTSE VECHT > De provincie Utrecht heeft aan meerdere gemeenten subsidie beschikbaar gesteld, waaronder aan Stichtse Vecht.


Het beoogde doel is om landschappelijke elementen zoals geriefhoutbosjes, houtsingels, bomenrijen en natuurvriendelijke oevers te herstellen of aan te leggen. Deze kleine landschapselementen geven het landschap karakter. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de biodiversiteit.

Het verbeteren van 'de groene en blauwe dooradering' komt ten goede aan de flora en fauna.

Onlangs is er een houtsingel met streekeigen inheemse beplanting van 1200 m2 aangelegd in het gebied tussen de Veenkade en de Vecht in Maarssen.

De aanleg van de beplanting werd uitgevoerd door Landschapsbeheerploegen Utrecht samen met de gemeente en het agrarisch collectief. Vanwege de coronacrisis waren de vrijwilligers afgebeld.

Wilt u ook bijdragen aan de aanleg of het herstel van een landschapselement op uw grondgebied?

Hiervoor stelt u als grondeigenaar grond met agrarische bestemming beschikbaar. De gemeente en het agrarisch collectief bekijken samen met u wat de mogelijkheden zijn om een element te herstellen of om er een aan te leggen. U kunt zelf bepalen hoe het bosje te beheren, maar ook daarbij kan de gemeente u adviseren.

Voor meer informatie: het agrarisch collectief Rijn, Vecht en Venen via kantoor@rijnvechtenvenen.nl t.a.v. Wenche Asyee. Of met de landschapscoördinator van de gemeente, via annelien.alberti@stichtsevecht.nl.