Cultuur Stichtse Vecht komt met creatieve oplossingen

Iktoon

Planning

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Het zijn lastige tijden, maar dat zorgt ook voor creatieve oplossingen, zeker in de kunst- en culturele sector in Stichtse Vecht.


En dan is het maar goed dat Stichtse Vecht een eigen Cultuurmakelaar heeft in de persoon van Marcel Blekendaal, die de boel aanjaagt en coördineert. Terwijl een deel van ons gewone leven lijkt stil te staan (en in het geval van de kunst en cultuur vaak ook echt stil staat) is dit ook een tijd waarin de creativiteit de kop op steekt. Gedwongen en omdat het nu even niet anders kan, geven artiesten hun concerten online of op de parkeerplaats van het verzorgingshuis. En je ziet ook dat er nu opeens tijd en ruimte voor is om oude hobby’s uit het stof te halen of lang gekoesterde wensen ten uitvoer te brengen. U heeft ze misschien ook wel: zo’n oude schildersset die op zolder ligt of een gitaar die ooit in een opwelling is gekocht. Dit zou zomaar het moment kunnen zijn om daar iets mee te gaan doen. Een mooie bijkomstigheid is dat de kunsten ook nog eens een heel goede uitlaatklep zijn voor de emoties, zo is het betoog van Blekendaal, die al weer druk aan de slag is: 'Wij waren al even bezig met de voorbereidingen voor exposities en optredens in juni in het kader van Iktoon: de maand van de amateurkunst. Dat staat nu allemaal op losse schroeven. Want of de podia in juni weer gevuld zullen worden is nog maar de vraag. Maar laten we dat niet afwachten. Ik heb een speciale Facebookpagina gemaakt: https://www.facebook.com/iktoonsv. Ik nodig iedereen uit om op dit podium zijn of haar kunsten te laten zien en te laten horen.' zo is de oproep van de Cultuurmakelaar.
'Maak deze tijd een beetje mooier en inspireer anderen om ook het fototoestel of de trompet ter hand te nemen. En wees niet ongerust of jouw kunsten wel ‘goed genoeg’ zijn: kwaliteit is geen doorslaggevend criterium, ik ben vooral op zoek naar enthousiasme en inspiratie. Daarnaast worden evenementen die voor deze maanden op de agenda stonden veelal uitgesteld tot later. De maand september lijkt daardoor straks een overvloed aan leuke activiteiten te gaan krijgen. En dat terwijl die maand altijd al goed gevuld is. 'Om te proberen om dit allemaal een beetje in goede banen te leiden, heb ik de jaaragenda op de website van de stichting Vechtsnoer gezet. Dus check bij het bepalen van een nieuwe datum even of er niet al een andere activiteit gepland staat. Of nog mooier: zoek dan de samenwerking op en maak er samen iets nog mooiers van!', is het dringende advies van Blekendaal.