Erik Jansen, coördinator bij het VIC.
Erik Jansen, coördinator bij het VIC. provincie Utrecht

Innovatiecentrum wil bodemdaling af remmen

REGIO > Hoe remmen we de bodemdaling in het veenweidegebied af en welke oplossingen dragen bij aan CO2-reductie in het veenweidegebied?


Deze vragen krijgt het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld dagelijks.
'Bodemdaling stelt inwoners, agrariërs en overheden voor flinke uitdagingen. Wij zoeken naar innovaties om de bodemdaling af te remmen', vertelt Erik Jansen, coördinator bij het VIC.

Bodemdaling is al heel lang een probleem in de veenweidegebieden. De grootte van de bodemdaling ligt veelal tussen de 0,5 en 1 cm per jaar. Dit veroorzaakt veel schade aan gebouwen en wegen. In de agrarische gebieden zijn door de zakkende veenbodem hoge kosten voor het waterbeheer. Bij oxidatie van de veenbodem komt ook CO2 vrij en dat draagt bij aan de klimaatverandering. Het VIC kijkt hoe bodemdaling geremd kan worden met instandhouding van de melkveehouderij.
'We kijken of bijvoorbeeld een lichter koeienras een optie is voor de boeren in het veenweidegebied. Vragen daarbij zijn wat dat betekent voor de melkproductie en voor de uitstoot van methaan', aldus Jansen.

Ook bestudeert het VIC alternatieve teelten die goed passen bij de veenbodems en die economisch rendabel zouden kunnen worden.

'Een voorbeeld van gewassen die het goed doen in een natte bodem, zoals cranberries of lisdodde. De hoge grondwaterstand voorkomt dat er zuurstof bij het veen komt en daarmee stopt het oxidatieproces', licht Jansen toe over de experimenten. Kijk voor meer informatie

op www.varnws.nl bij Nieuws