Afbeelding

Omgekeerd inzamelen weer op de politieke agenda

Plastic

Kosten

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > De gemeente is al bijna op de helft als het gaat om omgekeerd inzamelen.


Alle plastic en verpakkingen in de nieuwe bak en het restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt brengen. In het noorden van de gemeente is dat al ingevoerd en in Breukelen en Nieuwer Ter Aa zijn de voorbereidingen al afgerond met keuzes voor de locaties van ondergrondse containers. Alleen rond Maarssen en Maarssenbroek met de buitengebieden nog niet. 'Maar is het wel verstandig?' zegt Lokaal Liberaal over het doorgaan met omgekeerd inzamelen.
Kern van het verhaal is dat het opgehaalde plastic te vervuild is met andere stoffen om zomaar te verwerken en dat er toch veel gezuiverd moet worden om alles weer te kunnen hergebruiken. 'De fractie pleit al sinds de eerste bespreking van het omgekeerd inzamelen om ten minste een proef te doen met nascheiding van PMD, om de beide systemen met elkaar te kunnen vergelijken. In november 2017 hebben we bij motie expliciet nogmaals om zo'n proef verzocht. Die kwam er helaas niet. Nu Amsterdam en Utrecht serieus overwegen met bronscheiding te stoppen omdat nascheiding beter werkt of zelfs al besloten hebben over te gaan op nascheiding is het wat Lokaal Liberaal betreft het de hoogste tijd om ook hier nascheiding een serieuze kans te geven', aldus raadslid Bas Verwaaijen, die nu een reeks vragen heeft voor het college.
In ieder geval wil Lokaal Liberaal een proef, bijvoorbeeld in Maarssenbroek. 'Om te onderzoeken of nascheiding een optie is', zegt Bas Verwaaijen. 'Is bekend wat het percentage vervuiling bedraagt bij het plastic dat wordt ingezameld in Stichtse Vecht? Aannemende dat het percentage vervuiling het percentage van Amsterdam benadert in Stichtse Vecht, bent u dan net als Amsterdam en Utrecht van mening dat bronscheiding niet efficiƫnt genoeg is en nascheiding (desnoods als proef) ingevoerd zou moeten worden?' Volgens Lokaal Liberaal is de informatie van de afvalverwerker AVU ook een beetje merkwaardig: is het nu wel of niet goed en waarom is er in Utrecht al een tijdje een proef door dezelfde afvalverwerker, zo vraagt de fractie om opheldering.

Inmiddels heeft ook Streekbelangen vragen gesteld over de kosten en de opbrengsten. Onlangs ging de afvalstoffenheffing omhoog, omdat het hele project in Stichtse Vecht Noord meer geld had gekost, maar dat zou later worden terugverdiend met een betere inzameling tegen lagere kosten, volgens het college.