Trouwe Wachter standvastig symbool in roerige tijd

Kaars en taptoe

Poster en vlag

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Het zijn ongekende tijden en ook de herdenking op 4 mei en de bevrijding op 5 mei worden nu heel anders.


Maar één symbool blijft gelukkig overeind. De Trouwe Wachter in Tienhoven zal ook op 4 mei de wieken in de speciale stand zetten, die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om de vele onderduikers te waarschuwen als er Duitsers die kant op kwamen. De wiekstand van de wipwatermolen heeft menig leven gered en al gaat de herdenking nu dit jaar in een andere vorm, de molen is een standvastig symbool in roerige tijden.

Dus geen officiële herdenkingen in de diverse kernen en geen groot feest op 5 mei. In de Bevrijdingskrant van vorige week bij VARnws heeft u wel alle mooie verhalen kunnen lezen en de krant is ook digitaal beschikbaar via de site.

''Omdat er ook in de kernen van Stichtse Vecht geen herdenkingsplechtigheden met publiek kunnen plaatsvinden, geven we samen met de Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht een andere invulling aan de Dodenherdenking. Namens het gemeentebestuur zal ik gedurende de dag bij één van de herdenkingsmonumenten in onze gemeente een krans leggen. Gedurende de dag leggen kleine vertegenwoordigingen van de lokale Oranjevereniging of het 4-5 mei comité in de kernen een krans bij de monumenten daar, dit alles zonder publiek', aldus burgemeester Ap Reinders. 'RTV Stichtse Vecht en VARnws maken een speciale herdenkingsreportage van de kransleggingen en deze zal ’s avonds omstreeks 20.30 uur online verspreid worden. Samen met de Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht nodig ik iedereen die een blaasinstrument bespeelt uit om in de eigen tuin, balkon of vanuit het open raam om 19.58 uur het taptoe-signaal mee te spelen. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Daarna wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.' Verder is er het verzoek om vanaf 20.00 uur een led-kaars voor uw raam te plaatsen en zo uiting te geven aan de 75-jarige herdenking. 'En op 5 mei vragen wij om 12.00 uur buiten op straat te applaudisseren voor onze vrijheid en uiteraard de gehele dag de vlag in top de hangen,' aldus Stichting 4 - 5 mei Maarssen.
Bij VARnws van deze week is een dubbelzijdige raamposter gevoegd. Eén zijde over de Dodenherdenking op 4 mei en de andere zijde over Bevrijdingsdag op 5 mei. Het zou mooi zijn als u deze - om de beurt - voor uw raam hangt.
Hiermee herdenken we thuis de slachtoffers én vieren we 75 jaar vrijheid toch een beetje samen.