Jantien de Ruiter-Wigmans werd geëerd met een lintje. Foto: Jan J. van Dijk
Jantien de Ruiter-Wigmans werd geëerd met een lintje. Foto: Jan J. van Dijk

Lintjes nu uitgereikt via de telefoon

Opspelden

Verrassingen

Door Ed Kamans


MAARSSEN > Het was een heel drukke ochtend en ook een aparte ervaring voor burgemeester Ap Reinders bij zijn eerste lintjesregen.


De bekendmakingen gingen ditmaal vanwege de coronamaatregelen via de telefoon. 'Ik hoop dat ik gauw de koninklijke onderscheidingen echt kan opspelden', aldus de burgemeester, die vanuit zijn werkkamer in Goudestein toch voor een verrassing zorgde bij acht inwoners van Stichtse Vecht. De Kanselarij der Nederlandse Orden, die verantwoordelijk is voor de lintjes, zoekt naar een landelijk moment om de Koninklijke onderscheidingen alsnog uit te reiken in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s. Wanneer dit gebeurt hangt af van het verloop van de coronacrisis. De gedecoreerdenbijeenkomst werd al eerder afgelast en verplaatst naar volgend jaar. 'Hopelijk kunnen we daarom deze bijzondere traditie volgend jaar weer voortzetten. Ik verheug mij erop u dan als burgemeester te ontmoeten', aldus de burgemeester.

Het eerste belletje van de burgemeester was naar Jantien de Ruiter -Wigmans in Maarssen. De vrijwilligster bij de Historische Kring Maarssen, Vechtstreekmuseum en bij de Snelle Geneeskundige Groep was compleet verrast door het lintje. En zo ging het de hele ochtend. Mevrouw Nel van Bekkum uit Breukelen werd vooral onderscheiden vanwege haar langdurige vrijwilligerswerkzaamheden en verdiensten voor kerk en samenleving, zoals voor de Johannes de Doperkerk en De Aa, de Angstel en ’t Heycop. Mevrouw Elly Schot ontvangt haar onderscheiding omdat zij veel heeft betekend en nog steeds betekent voor de Vreelandse gemeenschap op zowel bestuurlijk, sportief als uitvoerend terrein. Mevrouw Ria Terra uit Vreeland krijgt haar onderscheiding vanwege haar langdurige werkzaamheden voor De Mozarthof, een school voor zeer moeilijk lerenden in de leeftijd van 4 tot 20 jaar, in Hilversum. Eerst als directeur en na haar pensionering in 2005 als vrijwilliger. Mevrouw Narda Vriesinga uit Maarsen krijgt haar onderscheiding vooral voor haar grote verdiensten voor de Stichting Welzijn Ouderen Maarssen (SWOM). Dit werd later Welzijn Stichtse Vecht. De heer Ben Brouwer uit Maarssenbroek ontvangt zijn onderscheiding voor zijn langdurige inzet voor Scouting Nederland op zowel plaatselijk (vanaf 1988) als landelijk terrein (vanaf 1992) in verschillende functies. De heer Yuk Yau Tang uit Maarssenbroek wordt onderscheiden omdat hij zich al twintig jaar als bestuurder (vice-voorzitter 2003-2011 en voorzitter vanaf 2011) en vrijwilliger inzet voor de stichting Chinese ouderen Chun Pah (300 leden) in Utrecht. De heer Bertus Verhoek ontvangt zijn onderscheiding omdat hij zich langdurig heeft ingezet voor de sport, kerk en de Kockengense gemeenschap. Alle gedecoreerden zijn benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.