Nieuwe verkeerslichten kruisingen Maarssenbroek

Genoeg capaciteit

Doorstroming

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > De twee grote kruisingen in Maarssenbroek krijgen nieuwe dynamische verkeerslichten om een betere doorstroming te garanderen, ook na de bouw van de nieuwe woningen en toename van het verkeer.


Het plan voor rotondes werd al eerder in de la gelegd door Verkeerswethouder Klomps, omdat die aanpassing geen oplossing zou zijn voor het alsmaar drukker wordende verkeer in Maarssenbroek. De kruisingen Burgemeester Waverijnweg-Floraweg-Vogelweg en Burgemeester Waverijnweg-Safariweg-Ruimteweg spelen een cruciale rol in een goede afwikkeling van het verkeer in de ochtendspits van de wijken naar de A2, Zuilense Ring, Vleuten en Maarssen-Dorp. 'De 30 jaar oude verkeersregelingen op de kruispunten van de Safariweg-Ruimteweg en de Vogelweg-Floraweg met de Burgemeester Waverijnweg staan op de nominatie om in 2020 vervangen te worden door moderne exemplaren die zowel nu als in de toekomst voor een veilige en vlotte afwikkeling van het verkeer zullen blijven zorgen', aldus het college in antwoord op vragen van de PvdA over het verkeer en de omlegging van de Maarssenbroekseslag voor meer woningen in Haagstede. De huidige verkeerslichten hebben hun langste tijd gehad, ook gezien de storingen. Als de lichten alleen knipperen kunnen sommige automobilisten daar moeilijk mee omgaan en worden de duidelijke voorrangssituaties genegeerd, met ongelukken als gevolg. De gemeente heeft wel monteurs op afroep klaar staan en als een storing lang zou duren worden verkeersregelaars ingezet.

Volgende week staat de woningbouw aan de Planetenbaan op de agenda in een commissie en dat heeft een directe link met het verkeer en de onderzoeken. Nog los van de vraag of het onderwerp wel wordt behandeld gezien de importantie en de beperkingen van digitaal vergaderen, ook voor inwoners, zal ook de discussie rond de Maarssenbroekseslag er weer aan worden gekoppeld. Na de afsluiting bij de Floraweg blijft er wel evenveel asfalt door de extra rijstroken vanaf de Ruimteweg voor minder auto's naar de Zuilense Ring, maar op de Burgemeester Waverijnweg en Ruimteweg wordt het een stuk drukker langs een deel van Bloemstede en daar zijn de bewoners fel op tegen, ook uit vrees voor het vastlopen van het verkeer. De andere kant van Bloemstede en een deel van Boomstede langs de Floraweg gaan er wel op vooruit. Die discussie moet nog door de gemeenteraad worden beslecht, maar het is nog niet bekend wanneer dat onderwerp op de agenda komt.