Nu slechts enkele plaatsen bezet, maar de vergaderzaal voldoet prima.
Nu slechts enkele plaatsen bezet, maar de vergaderzaal voldoet prima.

Eerste raadsvergadering snel klaar

Digitaal

Uitstraling

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Toch een historisch moment. De eerste raadsvergadering in de nieuwe raadszaal in het Koetshuis bij Boom en Bosch in Breukelen was wel binnen een kwartier afgelopen.


Burgemeester Ap Reinders ging vlot door de agenda heen in de aanwezigheid van drie fractievoorzitters. De eer was aan Pauline Bredt van de VVD, Suzanne Kox van Lokaal Liberaal en Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond. Veel werk was er niet, alleen een bevestigende knik bij elk agendapunt bij de aankondiging hamerstuk. Dus er is nog geen raadslid dat als eerste verbaal de zaal in gebruik heeft genomen. En dan ging het donderdagavond om wat formele regelingen en 60.000 euro om de geluidsoverlast voor bewoners van Safari aan te pakken. De klimaatinstallatie op het dak van het zwembad in Maarssenbroek zorgt al jaren voor geluidsoverlast.

Na de opening van de vergadering was er eerst in de benoeming van de nieuwe griffier Bianca Espeldoorn-Bloemendal als opvolger van Jelle Hekman, die met pensioen is gegaan.

Een wat vreemde eerste kennismaking met de nieuwe vergaderzaal, maar toch beviel het wel in het Koetshuis. 'De nieuwe raadzaal is mooi geworden; zonder tierelantijnen en functioneel. Bijzonder ook om te zien hoe het koetshuis op buitenplaats Boom en Bosch, dat door de jaren heen al verschillende functies heeft gehad, nu zo’n eigentijdse uitstraling heeft gekregen. Een uitstekende locatie voor de vergaderingen van het hoogste bestuursorgaan van de gemeente Stichtse Vecht', aldus burgemeester Reinders.

De zetels en de publieke tribune blijven wel leeg de komende tijd. Er is voorlopig nog geen nieuwe fysieke raad gepland, wel waren er digitaal enkele commissievergaderingen. 'Afgelopen maandag (11 mei) hebben de commissievergaderingen voor het eerst digitaal plaatsgevonden. Digitaal vergaderen is voor iedereen natuurlijk even wennen, maar het is goed te zien dat ook langs digitale weg de commissieleden goed met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de onderwerpen die ter tafel komen. Digitaal vergaderen is dan ook zeer zeker een manier om onze democratische besluitvorming op ordentelijke wijze te laten plaatsvinden. Maar wel ‘second best’: het kan in tal van opzichten', aldus de burgemeester. 'Het laat zich natuurlijk niet meten met fysiek, in persoon, vergaderen. Inspreken door inwoners kan ook goed tijdens een digitale vergadering. Dat hebben we tijdens de commissievergaderingen deze week ook kunnen zien. Wat dat betreft is er ook ten opzichte van het fysiek, in persoon vergaderen niets veranderd en is het inspreekrecht dus geborgd. Dat was ook een belangrijke randvoorwaarde waaraan moest zijn voldaan om de keuze voor digitaal vergaderen te kunnen maken.'