Ds. Piet Vellekoop hoopt tzt een pelgrimstocht te kunnen maken.
Ds. Piet Vellekoop hoopt tzt een pelgrimstocht te kunnen maken.

Ds. Piet Vellekoop met emeritaat

Ontmoetingskerk

Pelgrimstocht

Door Jan J. van Dijk


MAARSSEN > Zondag heeft ds. Piet Vellekoop na ruim 13 jaar predikant te zijn geweest van de Dorpskerk en de Open Hofkerk aan de Kerkweg in Maarssen afscheid genomen.


Dit gebeurde in een viering waarin hij samen met collega ds. Groenendijk voorging. Het afscheid ging vanwege de coronaperikelen niet zoals was voorgesteld en het programma moest worden aangepast. Vanuit een praktisch lege Open Hof werd de dienst van de Ontmoetingskerk (PKN) rechtstreeks uitgezonden op RTV Stichtse Vecht.

Het kerkbestuur van de Ontmoetingskerk was blij dat er in onderling overleg met de Rooms-Katholieke kerk aan de Breedstraat een ruil in uitzendtijden kon worden gemaakt, zodat de dienst live te volgen was voor alle kerkgangers thuis.


Na 36 jaar is Piet Vellekoop gestopt als vaste predikant en met emeritaat gegaan. Dat wil niet zeggen dat Vellekoop niet meer voorgaat, maar hij heeft geen vaste gemeente meer. Voorafgaand aan de post in Maarssen-Dorp was de scheidende predikant onder meer 10 jaar dominee in Bussum en studeerde hij theologie in Leiden.

In de afgelopen jaren heeft Piet Vellekoop veel veranderingen meegemaakt en is het Samen op Weg (SoW) proces voltooid met het samengaan van de voormalige wijk 1 van de Hervormde gemeente met de Gereformeerde kerk. Samen vormen zij de nieuwe kerkelijke gemeente Ontmoetingskerk in Maarssen. De afgelopen jaren zijn er meerdere activiteiten in en rond deze gemeenschap ontstaan zoals Koffie en Meer, wandeldagen, Gewoon Gezellig, samenkomsten van gemeenteleden en belangstellenden op woensdag en zondag.

Hij vindt het spijtig dat hij in Maarssen niet die bruggen heeft kunnen bouwen zoals hij had gehoopt. Hij ziet terug op zijn periode als ‘Voldaan, maar toch…’. Het spijt hem dat er geen hechtere gemeenschap is ontstaan met de andere PKN-wijken, met name met de voormalige wijk 2, de huidige Ichthuswijk. Dat had hij graag gewild. Wel is hij blij met de totstandkoming van Ontmoetingskerk.
Zoals gezegd vertrekt Vellekoop niet helemaal. Hem is gevraagd om een dag per week beschikbaar te zijn voor het seniorenwerk in Maarssen.
Daarnaast blijft hij consulent in het hem geliefde Tienhoven. Een gemeente waar hij al meerdere malen in vacaturetijden, vakanties of tijdens zwangerschapsverloven van ds. Aster Abrahamsen heeft waargenomen.

Vellekoop hoopt hij zijn liefhebberij, wandelen, weer op te pakken en ooit nog eens voor een tweede maal een pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostella te lopen.
Maar dan moet eerst het seniorenwerk in Maarssen zijn afgerond, Tienhoven aan een nieuwe voorganger zijn geholpen en de corona voorbij zijn.
Vellekoop is typisch iemand die niet stil kan zitten, zoveel mag wel duidelijk zijn.