Afbeelding

Groenonderhoud volgend jaar fors op de schop

Lokale ondernemers

Kansis in beeld

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Het was de afgelopen jaren nooit een gelukkig huwelijk tussen Verheij Integrale Groenzorg en de gemeente en daar komt nu ook een einde aan.


Het groenbeheer was een hoofdpijndossier dat ook veel onvrede bij inwoners gaf en nu moet het anders. In een informatieve commissie werd de politiek bijgepraat over de nieuwe aanbesteding en mogelijkheden vanaf 1 januari 2021. De gemeente heeft een rapport laten maken met de verschillende scenario's. In ieder geval blijft het onderhoudsniveau in de gemeente voorlopig gelijk, maar moeten de uitvoering en de aansturing beter met een nieuwe manier van werken. De raad heeft gekozen voor een bepaald niveau van IBOR, Integraal Beheer Openbare Ruimte, en dat is makkelijk gezegd niet te veel doen en ook niet te weinig, een soort middenweg. En daar moeten ook de nieuwe groenaannemers mee gaan werken, als het advies van het onderzoekbureau wordt opgevolgd. Een nieuwe discussie over het niveau van onderhoud met een nieuw budget komt waarschijnlijk pas in een nieuwe raadsperiode. Maar volgens wethouder Van Dijk worden de nieuwe bestekken zo opgesteld dat er eventueel wel ruimte is voor een hoger niveau van onderhoud. Het advies is om een beetje weg te gaan van één grote aannemer die alles regelt zonder dat de gemeente er nog heel veel mee te maken heeft en alleen op afstand de regie voert, zoals nu het geval was. Er komen aparte bestekken voor bomen, voor extensief gras/watergangen en voor spelen. Het veegwerk, het verwijderen van onkruid op verharding en de kolkenreiniging worden door de onderlinge samenhang gecombineerd in een integraal reinigingsbestek. Lokale aannemers met genoeg specialisme en slagkracht zouden dan ook meer kans maken op opdrachten. Daarnaast komt er één integraal groenbestek. Voordat dit bestek de markt op gaat, wordt gekeken welke taken/gebieden aan Kansis (voormalig Pauw bedrijf) gegund kunnen worden. Kansis wordt door de gemeente aangestuurd en krijgt een los, compact werkpakket. De eigen buitendienst fungeert als serviceteam en gaat diverse servicetaken uitvoeren. Maar er is wel haast bij om het allemaal goed te regelen voor de nieuwe aanbesteding en ook is er nog veel werk te verrichten in het juist aanleveren van een bestek.

In principe kan het college zelf de keus gaan maken, maar wethouder Van Dijk benadrukte dat de gemeenteraad nauw betrokken wordt bij het inslaan van een nieuwe richting van het groenbeheer.