Afbeelding

Nieuwe wijk Maarssenbroek dichtbij

Verkeer

Hoogbouw

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > De gemeenteraad van Stichtse Vecht staat voor een van de belangrijkste beslissingen, in ieder geval van deze collegeperiode.


De raad praat dinsdag 2 juni in een digitale vergadering over het Stedenbouwkundig Kader voor de Planetenbaan en het Kwadrant en bij groen licht is dat de eerste aanzet tot een nieuwe woonwijk met 1500 tot 2300 woningen, vooral appartementen. Het doel is om een flinke stap te maken in het oplossen van de woningnood in Stichtse Vecht en de regio. Volgens een meerderheid is na een reeks vergaderingen het plan eindelijk rijp voor een besluit, ook met de beperkingen van digitaal vergaderen in de commissies. 'Het moet er nu van komen', aldus CDA-raadslid Pim van Rossum en zo denken meer fracties over het plan. Maar voor andere fracties staan er nog veel punten open en er is ook een voorkeur om zo'n majeur onderwerp alleen in een raadsvergadering te behandelen, waar echt iedereen bij kan zijn, incluis inwoners, die willen inspreken. 'Zo wordt het een heel lang agendapunt in de raad', is de inschatting van raadslid Ron Druppers van Lokaal Liberaal. In de commissie maakten insprekers nog eens duidelijk dat er grote zorgen zijn over de leefbaarheid van omliggende wijken, vooral het naastgelegen Bloemstede komt verder in de knel. En dan zijn er nog de grote zorgen over de toename van het verkeer in heel Maarssenbroek en de plannen om de verkeersstromen richting de A2 te verleggen met meer verkeer over de Ruimteweg richting de opgang naar de Zuilense Ring.
Maar los van die problemen, wil de politiek er nu wel een klap op geven. Het gebied staat te springen om een goed plan en verder uitstel kost geld en brengt ook een goede uitvoering van het plan in gevaar, zo bleek uit de toelichting van wethouder Klomps. 'Dan gaat het maanden langer duren en nu is er juist de bereidheid van de ontwikkelaars om geld te storten in het gebiedsfonds voor bijvoorbeeld verkeersmaatregelen en de openbare ruimte. Ook hebben we externe capaciteit ingehuurd voor het project en dat kost dan ook meer geld', aldus wethouder Klomps, die ook nog wees op het overleg met Utrecht over de afwikkeling van het verkeer. Bij het voorstel staat inmiddels een aardige rij moties en amendementen om het Stedenbouwkundig Kader verder in te vullen.
De Planetenbaan en het Kwadrant zijn op dit moment een losse verzameling van veelal leegstaande kantoor- en bedrijfspanden. De locatie is sinds 2015 daarom zowel bij de gemeente als de provincie in beeld als transformatielocatie. Transformatie naar woningen in een stedelijk milieu levert een aanzienlijke bijdrage aan de woningbouwopgave. Een aantal kantoorpanden is of wordt al getransformeerd tot woningen en voor andere locaties zijn initiatieven voor sloop/nieuwbouw. Dit betreft gestapelde woningbouw (appartementen), waarvan minimaal 30% sociale huur, 30% middenhuur en 10% in het hogere segment en een woontoren van maximaal 70 meter hoog.