Veel van de kantoren en bedrijfsgebouwen staan leeg.
Veel van de kantoren en bedrijfsgebouwen staan leeg.

College zet in op 2300 woningen

Maximale aantal

Gebiedsfonds

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > Wethouder Klomps liet er geen misverstand over bestaan aan het einde van de lange vergadering over de woningbouw aan de Planetenbaan en het Kwadrant.


Liever 2300 woningen, het maximale aantal in het Stedenbouwkundig kader, dan 1500 woningen, de ondergrens, zo was de reactie van wethouder Klomps op de vraag van PVV-fractievoorzitter Ubaghs wat nu zijn wens was. 'Graag 2300, onze wachtlijsten zijn enorm.'

Wethouder Klomps gaf wel de garantie, dat de 2300 woningen er alleen komen als dat kan in een gezonde en verantwoorde leefomgeving, maar hij wil zich van tevoren niet vastleggen op een vermindering, ook om de diverse projectontwikkelaars niet in de weg te zitten. En er zit nog een voordeel aan zoveel mogelijk woningen, want de projectontwikkelaars betalen per woning een bijdrage in het Gebiedsfonds en dat geld is nodig voor allerlei flankerende maatregelen voor de leefomgeving, zoals inrichting openbare ruimte, fietsverkeer en misschien wel geluidsschermen.

Het besluit over de Planetenbaan was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet gevallen. De raadsvergadering van dinsdag kwam net voor middernacht niet verder dan een eerste ronde met de mening van de fracties en korte antwoorden van wethouder Klomps. Woensdag is de vergadering verder afgewerkt met alle moties en amendementen. Kijk voor het besluit op de site van VARnws. Als het voorstel wordt aangenomen, dan komt het college weer terug bij de raad met bestemmingsplannen en overeenkomsten met de projectontwikkelaars, dus de eerste paal gaat voorlopig nog niet in de grond. Gezien de discussie in de commissie en nu ook in de raad lijkt er een meerderheid voor het plan met steun van de VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie-SGP en GroenLinks. Bij de andere partijen zijn er nog te veel twijfels en bezwaren zoals de maximale bouwhoogte, de kwaliteit van het gebied en het verkeer. De oppositie wil dat de gedeeltelijke afsluiting van de toerit naar de Zuilense Ring bij de Floraweg ook wordt betrokken bij de plannen, maar de meerderheid ziet dat los van de plannen voor de Planetenbaan en het Kwadrant. Er zijn zeker twijfels over nut en noodzaak, maar dat hoort thuis bij de nieuwe woonwijk Haagstede. Het formele onttrekkingsbesluit, waar zoveel protest tegen is, wordt deze maand nog apart behandeld. Vooraf waren er nog veel insprekers, die nog aandacht vroegen voor de leefbaarheid in Bloemstede en het openhouden van het deel van de toerit. De Planetenbaan en het Kwadrant zijn op dit moment een losse verzameling van veelal leegstaande kantoor- en bedrijfspanden. Transformatie naar woningen in een stedelijk milieu levert een aanzienlijke bijdrage aan de woningbouwopgave.