Maatregelen na overlast door hangjongeren

Mobiele camera

Rondhangverbod

Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Mooi weer, corona-verveling en jongeren, dat kan een gevaarlijke mix zijn.


In twee wijken heeft de gemeente nu ingezet op de aanpak van de overlast door jongeren. In Breukelen-Noord is de mobiele camera aan de Schepersweg weer terug na een reeks incidenten. Vorige week werd nog een jongen met geweld van zijn scooter beroofd bij het winkelcentrum. De camera blijft in eerst instantie staan voor drie maanden

In de Maarssenbroekse wijk Zebraspoor zijn een basketbal- en voetbalveld en de speeltuin plekken geworden waar veel jongeren samenkomen. Er is nu een rondhangverbod voor 's avonds na 22.00 uur. Politie en Boa's gaan controleren op naleving.

Burgemeester Ap Reinders vindt de hernieuwde overlast van jongeren in Breukelen Noord - met intimidatie, belediging, het ingooien van ruiten en diefstal - kwalijk en volstrekt onacceptabel. Dat geldt ook voor de overlast en incidenten die zich sinds kort voordoen met jongeren in Zebraspoor in Maarssenbroek.

Reinders: 'Ik snap heel goed dat jongeren graag eropuit gaan en onder elkaar willen zijn. En dat kan op zichzelf ook prima; juist nu de maatregelen rond het coronavirus zijn versoepeld. Maar ook voor hen gelden nog steeds de basisregels, zoals: houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Zeker in Zebraspoor zien we dat het wat deze basisregels betreft nog wel eens misgaat. Meer naar buiten kunnen is bovendien al helemaal geen vrijbrief om dingen te doen in de openbare ruimte die niet door de beugel kunnen. Dat zien we nu vooral in Breukelen Noord. Daarom neem ik de incidenten en de klachten over overlast serieus en hebben we samen met onze veiligheidspartners de afgelopen weken al diverse maatregelen in gang gezet om de overlast op beide plekken een halt toe te roepen. We spreken de groep en zij die er deel van uitmaken aan op hun gedrag en zullen ook handhaven. Ik roep ondertussen bewoners dringend op om overlast te blijven melden en ook aangifte te doen bij de politie bij strafbare feiten. Daardoor krijgen we meer zicht op de problematiek en kunnen we, mocht dat nodig zijn, zwaardere bevoegdheden inzetten, zoals een samenscholingsverbod voor die jongeren die met hun gedrag voor problemen zorgen. Overigens willen we ook met de jongeren in gesprek blijven en kijken wat we kunnen doen om het samenkomen, zonder overlast, in goede banen te leiden. Ik kan me voorstellen dat zij daar zelf ook ideeën bij hebben. Ze kunnen hiervoor terecht bij JeugdPunt.