Het is zo nu en dan echt erg druk met al die verschillende watersporters.
Het is zo nu en dan echt erg druk met al die verschillende watersporters.

Zorgen over veiligheid op De Vecht

1000 boten

Grote drukte


Door Ryan Poll


STICHTSE VECHT > Boten die te hard varen en watersporters in donkere kleding.


Judith Droste van roeivereniging Het Galjoen bij het Botenhuys aan De Vecht tegenover kasteel Nyenrode maakt zich zorgen over de onveilige situaties op de Vecht. ‘Ik hou mijn hart vast.’ Een klein briesje, zomerse temperaturen en een stralende zon. De prachtige weersomstandigheden zorgen in combinatie met het coronavirus al weken voor grote drukte op de Vecht. Op Hemelvaartsdag registreerden een meetpunt in Breukelen in één dag tijd 1000 boten; een record. Niet eerder was het zo druk op de rivier.

‘Ik snap heel goed dat mensen met dit stralende weer de Vecht opgaan. Het is er namelijk heerlijk toeven’, zegt Judith Droste, voorzitter van roeivereniging Het Galjoen. Als roeister spreekt ze uit eigen ervaring. Maar wat graag laat ze op een zonnige dag de roeiboot te water vanaf de steiger bij het clubhuis langs de Straatweg in Breukelen. ‘De Vecht leent zich uitstekend voor de watersport. De rivier is prachtig en erg toegankelijk.’


De voorzitter ziet dat steeds meer mensen de Vecht gebruiken om te recreëren. ‘Er is een grote toename van motorbootjes, zwemmers en suppers. Het is fijn dat er zo wordt genoten op het water, maar de drukte heeft ook een keerzijde’, geeft Droste aan.

'Door de combinatie van zwemmers, suppers en mensen in een bootje is het echt opletten geblazen. Ieder heeft namelijk zijn eigen tempo en bevindt zich op een andere hoogte in het water. Van zwemmers is alleen het hoofd zichtbaar en suppers dragen vaak donkere kleding, waardoor ze niet opvallen.
Motorbootjes willen elkaar nog wel eens passeren en varen daarbij vaak net even iets te hard. Dit maakt dat je elkaar pas op het allerlaatste moment ziet en dan gaat het maar net goed.
Onze leden vragen we dan ook om extra alert te zijn en zelf opvallende kleding te dragen, zodat ze goed zichtbaar zijn. Bij extreme drukte gaan we het water niet op’, vertelt Droste.

Voor de aankomende zomervakantie houdt ze haar hart vast. ‘Door het coronavirus blijven inwoners dichterbij huis. Ik verwacht dat het dan nog veel drukker gaat worden op de Vecht.’

Droste pleit dan ook voor het verbeteren van de zichtbaarheid van watersporters, voordat het straks misgaat.
‘Draag een felgekleurde badmuts en voer een boei mee, is mijn advies voor zwemmers. Suppers druk ik op het hart om een hesje te dragen. Ik ben bereid om deze middelen uit te delen, het liefst in samenwerking met een organisatie, zoals de waterpolitie’, aldus Droste, die ook oproept om lief voor elkaar te zijn op het water.
‘Houd je aan de regels en heb begrip voor anderen. Dan is het voor iedereen genieten deze zomer op de Vecht.’