Het omstreden stuk asfalt in  Maarssenbroek.
Het omstreden stuk asfalt in Maarssenbroek.

Weinig steun voor afsluiten deel toerit

Verkeerschaos

Doorstroming

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > Een van de hete hangijzers in de politiek, de onttrekking van een deel van de toerit bij de Maarssenbroekseslag naar de Zuilense Ring vanaf de Floraweg in Maarssenbroek, staat volgende maand op de agenda.


In een extra, digitale, vergadering van de commissie Fysiek Domein op woensdag 1 juli moeten de fracties hun oordeel geven over het besluit van het college om het verkeer in Maarssenbroek om te gooien. De onttrekking is nodig voor de woningbouw in de nieuwe wijk Haagstede en was al eerder vastgelegd in een bestemmingsplan in de vorige raadsperiode. Als de grond niet beschikbaar komt, wacht de gemeente een forse claim van de projectontwikkelaar en kan de nieuwe wijk vertraging oplopen, aldus het college in een toelichting.

De grote vraag is of wethouder Klomps er in slaagt om de fracties ervan te overtuigen dat er wel degelijk een goed alternatief is via een vergrote toerit vanaf de Ruimteweg en een route via Lage Weide en de Haarrijnseplas. Als dat doorgaat, zou Bloemstede een geluidsscherm krijgen.

Voor Lokaal Liberaal, M2000, Het Vechtse Verbond, Streekbelangen en PVV is het al duidelijk: dat gaat niet werken en het verkeer loopt vast. Ook een grote groep inwoners denkt er zo over en bewoners van Bloemstede aan de Ruimteweg vrezen voor een nog verdere achteruitgang van hun woonplezier door het extra verkeer. Vanuit de coalitie heeft het CDA voor de commissiebehandeling al laten weten ook tegen te stemmen. 'Deze oprit zal de komende jaren echter hard nodig blijven, om het verkeer in Maarssenbroek blijvend goed te kunnen ontsluiten. Nu er geen tastbaar alternatief meer geboden wordt, zullen wij tegen dit voorstel stemmen', aldus de fractie. Ook de PvdA ziet het eigenlijk niet zitten. 'De PvdA is tegen onttrekking zonder een alternatief. Eerder gedane beloftes zijn leidend voor de PvdA, niet later gedane verkeersonderzoeken. In een verkeersonderzoek kun je niet rijden', zo is de reactie van PvdA-woordvoerder Douwe van der Wal. De VVD geeft nog geen oordeel, maar wijst wel op het belang van een motie uit 2014, waarin de raad garanties heeft vastgesteld voor een oprit vanaf de Floraweg als er een nieuwe wijk komt. 'Deze motie ligt nog steeds op tafel en is natuurlijk zeer actueel. De VVD verwacht in de commissie nog een groot aantal insprekers en vragen, een stevig debat en nadere informatie over de diverse (on)mogelijkheden, gevolgen van keuzes en eventuele alternatieven. Het is het goed recht van het CDA om de commissiebehandeling niet af te wachten. In de huidige coalitie kan dit gelukkig gewoon. Een coalitie moet in onze ogen ruimte bieden voor eigen standpunten en mag geen keurslijf zijn, want daarmee doe je de inwoners van Stichtse Vecht tekort', aldus VVD-raadslid Arjan Wisseborn.

GroenLinks en ChristenUnie-SGP moeten hun standpunt nog bepalen na de discussie in de commissie.