Samenwerken regio voor toekomst Stichtse Vecht

Toekomst

Participatie

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Hoe Stichtse Vecht er in de toekomst uitziet wordt vastgelegd in de Omgevingsvisie.


De Omgevingsvisie geeft antwoord op de vraag wat voor gemeente Stichtse Vecht wil zijn in de toekomst en wordt vanaf juni in samenspraak met inwoners en ondernemers gemaakt. Het gesprek zal gaan over de centrale ligging midden in Nederland tussen de grote steden Utrecht en Amsterdam, de positie die Stichtse Vecht hierin moet innemen en wat dit betekent voor wonen, werken, mobiliteit en recreëren.
Voor de toekomstige ontwikkelingen is het van belang een balans te vinden tussen enerzijds het behoud van onze identiteit en anderzijds het voldoen aan de complexe opgaven die op ons afkomen, zoals de energietransitie, de schaarste aan betaalbare woningen en het dichtslibben van de wegen. Stichtse Vecht werkt voor die opgaven met de regio samen aan een Regionaal Economisch Perspectief (REP). In de REP staan straks de regionale afspraken over de ruimtelijke keuzes op het gebied van wonen, werken, mobiliteit, energie en landschap.

Als tussenstap heeft het college gesproken over de eerste ruwe contouren van de REP en deze aan de raad voorgelegd om in deze fase al richting te kunnen geven.

Jeroen Willem Klomps, voorzitter van de U10-bestuurstafel duurzame bereikbaarheid: 'De regio Utrecht is een van de snelst groeiende regio’s van Nederland en een van de meest competitieve regio’s van Europa. Dit betekent dat de druk op ons gebied groot is. Het is dan ook noodzakelijk om over de gemeentegrenzen heen te kijken en met de omliggende gemeenten te kijken hoe de opgaven zo goed mogelijk aangepakt kunnen worden.
Dit doen we in U10-verband samen met de Provincie Utrecht en het Rijk. Daar zijn we in gesprek over onderwerpen zoals: hoe faciliteer je de groei en zorg je ervoor dat de regio bereikbaar blijft? Hoe blijft het voor onze inwoners fijn om te wonen waar ze wonen? En, ook niet onbelangrijk, hoe behouden we onze identiteit als gemeente Stichtse Vecht? Daarom is de Omgevingsvisie zo belangrijk. Hier kunnen inwoners hun mening geven zodat de visie van ons allemaal wordt.'

In juni start de gemeente eerst met een enquête over de huidige leefomgeving. Vervolgens organiseert de gemeente nog een aantal lokale sessies in de kernen en haalt op andere manieren input op van inwoners. Uiteraard staat de gemeente tijdens het participatietraject ook stil bij de ontwikkelingen op regionaal gebied.