Afbeelding
Scouting Jan Campert

Scouting getroffen door toeristenbelasting

Betalen per overnachting op terreinen komt onverwachts

STICHTSE VECHT > Drie scoutinggroepen wacht een flinke financiële tegenvaller omdat de gemeente nu toeristenbelasting wil gaan heffen en innen voor overnachtingen op de locaties.


De Jan Campergroep, scouting Niftarlake en Scouting Marsua vragen een brief aan het college over opheldering en de terugkeer van de vrijstelling. De Belastingsamenwerking Utrecht, waar Stichtse Vecht nu onderdeel van is, wil weten hoeveel personen er in 2019 hebben geslapen in een tent of in de gebouwen. 'Wij zijn verzocht een opgave te doen van alle overnachtingen in 2019 op onze scoutinglocatie om daarover vervolgens 1,35 euro per persoon toeristenbelasting te gaan betalen. Wij waren in de veronderstelling dat scouting was vrijgesteld van de toeristenbelasting en waren dus zeer verbaasd dat deze vrijstelling niet meer in de verordening staat', aldus de drie besturen in een brief aan het college.
Bijna al het onderhoud aan de terreinen en gebouwen gebeurt door vrijwilligers om de kosten laag te houden. Het is dus zeker geen vetpot bij Scouting en de extra heffing is een forse domper. 'Een extra kostenpost voor toeristenbelasting die wij ook niet in rekening gebracht hebben komt dan ook zeer ongelegen. Wij vragen tussen de 2,50 en 5,50 euro per overnachting. Als wij dit met 1,65 euro (tarief 2020) aan toeristenbelasting verhogen, prijzen wij ons zelf voor de verhuur van onze (verouderde) locaties uit de markt', aldus de scouts in Stichtse Vecht.
M2000 heeft inmiddels vragen gesteld en pleit voor een aanpassing van het beleid of een vrijstelling. 'In de APV is een hardheidsclausule opgenomen waarmee het college de bevoegdheid heeft af te wijken van de APV. Is het college bereid, zeker gelet op financiële effecten in coronatijden, om de verenigingen over het jaar 2019 alsnog vrijstelling te verlenen?, aldus M2000-raadslid Riëtte Habes.