Het pand is helemaal uitgebrand.
Het pand is helemaal uitgebrand.

Buurt geschokt door fatale brand

Huizen onbewoonbaar

Onderzoek oorzaak

Door Ryan Poll en Ed Kamans


LOENEN > Witte schermen verbergen de tragedie van dinsdagavond aan de Koningin Wilhelminaweg in Loenen.


De volledig uitgebrande woning is deels aan het zicht onttrokken en een grijpmachine is al bezig met de afbraak. Op straat zijn ook bloemen neergelegd voor de 84-jarige man, die bij de brand in zijn woning om het leven kwam.

‘Het is verschrikkelijk om te zien’, zegt Bertus Verwoerd, die achter het afgebrande huis woont. Bij de bewoner staat de brand woensdag nog vers op het netvlies. ‘Ik keek naar buiten en zag de vlammen meters uit de woning slaan. Mijn tuin grenst aan die van de brandende woning. Met een tuinslang heb ik mijn schutting en tuinhuis natgehouden, zodat het vuur niet kon overslaan.’ De ongekend felle brand zorgde voor rookwolken die in de wijde omgeving te zien waren. Brandweerkorpsen uit de hele regio werden opgeroepen om het vuur te blussen. Twee uur na het uitbreken van de brand was het vuur onder controle, maar was de woning nog niet te betreden omdat de boel op instorten stond.

De politie startte samen met de brandweer dinsdagavond een onderzoek in het huis, omdat er een groot vermoeden bestond dat er ten tijde van de brand nog iemand aanwezig was. Bij de doorzoeking werd de hulp ingeroepen van een speciaal team uit Alphen aan de Rijn. Na uitgebreid onderzoek, werd in de woning het lichaam gevonden van de bewoner. 'Het is heel triest. Ik ben er echt kapot van’, zegt de broer van de man. Het slachtoffer, Jan geheten, kreeg ’s middags nog hulp van de thuiszorg. ‘Hij was gevallen. Ze hebben hem geholpen en op de bank gelegd. Twee uur later stond het huis in brand. Dat je zo aan je einde moet komen, vind ik echt verschrikkelijk.’

Burgemeester Ap Reinders was dinsdagavond ook op de onheilsplek. 'Voor de hechte gemeenschap van Loenen een tragische gebeurtenis en verlies', aldus burgemeester Ap Reinders dinsdagnacht. 'Tijdens de brand zijn omliggende huizen tijdelijk ontruimd. Ik wil eetcafé Oud Zuid bedanken voor de opvang van omwonenden en de brandweer en politie voor hun inzet. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, vrienden en buurtgenoten van het slachtoffer.' Bij de brandweerpost Loenen hangt de vlag halfstok.

In het blok van het afgebrande huis staan nog twee andere woningen. Deze zijn tijdelijk onbewoonbaar verklaard. ‘In de muur van onze woning zitten scheuren en het stinkt flink. Voorlopig kunnen wij nog niet terug’, zegt de buurvrouw naast het afgebrande huis. ‘We hadden goed contact met onze buurman. Het was een lieve man. Echt een schat.’ Over de oorzaak is nog niets bekend, het onderzoek naar de fatale brand loopt nog, maar het kan we even duren voordat er iets te melden is

Kijk de video van de brand in Loenen

op www.varnws.nl bij Nieuws