De bijenkasten herbergen al meerdere bijenvolken.
De bijenkasten herbergen al meerdere bijenvolken.

Bijen Utrecht Centraal nu op Doornburgh

MAARSSEN > Duizenden nieuwe, zoemende bewoners wonen sinds kort op Doornburgh.


De buitenplaats heeft namelijk drie nieuwe bijenvolken verwelkomd, die in de regio zijn gevonden. De Doornburgh-honing kunnen gasten proeven in de gerechten van restaurant DeZusters.
Al enkele jaren beschikt Doornburgh over bijenkasten, waarin verschillende volken zich schuilhouden. Ook zijn er twee imkers: Berend Schols en Connie van Hof. In de bijenkasten vinden de volken beschermd onderdak en kunnen zij veilig de winter doorbrengen.
Om nog meer bijen te vinden voor de buitenplaats hebben de imkers van Doornburgh contact met lokale bijenverenigingen, die meldingen ontvangen wanneer nieuwe volken worden gevonden. Die worden op allerlei plekken gevonden: in bomen, maar soms zelfs ook aan een fiets of lantaarnpaal.
De drie nieuwe bijenvolken van Doornburgh zijn gevonden in Utrecht, Oud-Zuilen en in Maarssen. De bijen in Utrecht bevonden zich op een wel heel bijzondere plek: deze ‘stationsbijen’ verscholen zich in een plantenbak naast de taxistandplaats van het NH Hotel, middenin de drukte rondom station Utrecht Centraal.
Imker Connie van Hof heeft de bijen opgevangen en samen met Berend Schols overgebracht naar de buitenplaats. 'Met een veger scheppen we de bijen in een korf. Zodra de koningin daarin zit, volgt het volk haar en vliegen of lopen zij ook de korf in. Het is niet goed te zien of de koningin in de korf zit; je moet dus hopen dat dat is gebeurd. Dit duurt meestal een tijdje.'