Het onlangs afgebrande huis; de brandweer moest uit Breukelen komen.
Het onlangs afgebrande huis; de brandweer moest uit Breukelen komen. Ryan Poll

Zorgen om de brandweer in Loenen

Beschikbaarheid

Vrijwilligers

Door Ed Kamans


LOENEN > Is er nog wel een brandweer in Loenen bij een calamiteit of incident?


Dat is de vraag van veel inwoners na de fatale woningbrand twee weken geleden aan de Koningin Wilhelminaweg, waarbij de 84-jarige bewoner om het leven kwam. Ja, er is een probleem, maar de veiligheid is niet in gevaar volgens de burgemeester.

'Natuurlijk delen we hun zorg. Het is belangrijk dat de hulpdiensten altijd inzetbaar en op tijd zijn. Voor alle kernen en in het buitengebied. Loenen is een belangrijke brandweerpost en is ook nodig op deze locatie. De bezetting van de post is conform de vastgestelde norm. Stichtse Vecht heeft een goede brandweerzorg en dat moet zo blijven,' aldus burgemeester Reinders.
'We zijn gewend dat de brandweer bij een melding snel uitrukt. Ik begrijp de frustratie van de brandweermensen in Loenen dat zij niet konden uitrukken om de brand in hun dorp te blussen. Ik vind dit heel vervelend voor hen. Onder normale omstandigheden is de brandweerpost voldoende bemenst om deze open te houden. Dat het bij deze brand langer duurde dan we gewend zijn voor de brandweer arriveerde, kwam onder meer doordat de brandweerpost Loenen op dat moment te krap in de bezetting zat om te kunnen uitrukken. De procedure schrijft dan voor dat de meldkamer het alarmbericht doorzet naar een andere brandweerpost. Verspreid over Stichtse Vecht zijn voldoende brandweerposten om zo’n melding over te nemen. In dit geval reed de brandweer uit Breukelen uit naar de brand in Loenen.'

Door een openstaande brug bij Nieuwersluis op het Zandpad duurde het nog iets langer voordat de brandweer er was, nu was het 11 minuten en 30 seconden er dat zou eigenlijk 10 minuten moeten zijn, zo staat ook in een raadbrief. Burgemeester Reinders wil zich nu inzetten om meer vrijwilligers te werven.

'Samen met de VRU wil ik me sterk maken om weer vrijwilligers te werven die op de dag beschikbaar zijn om uit te rukken bij een melding. Mocht dat nodig zijn, dan ga ik zelf het gesprek aan met werkgevers om hen te overtuigen dat hun steun belangrijk is voor vrijwilligers en dat het in ons aller belang is dat er een goed getrainde brandweer is, die bij noodsituaties snel ter plaatse is. Ik vind het als burgemeester belangrijk dat wij de veiligheid blijven waarborgen en dat de inzetbaarheid en paraatheid van alle brandweerposten in Stichtse Vecht optimaal is.'

Ook de gemeenteraad is bezorgd over de veiligheid van inwoners. 'Bij een calamiteit moeten in dit gebied alle bruggen direct dicht voor de hulpdiensten en pas weer open als het sein veilig is gegeven. Er staat in dit gebied altijd wel een brug open en het gaat om mensenlevens', aldus raadslid Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond, die zich al jaren druk maakt over de beschikbaarheid van hulpdiensten.
Ook werd al eerder gepleit om bij toewijzing van woningen voorrang te geven aan brandweermensen en andere vitale beroepen.