Met posters op de schuifdeuren werd aandacht gevraagd.
Met posters op de schuifdeuren werd aandacht gevraagd. Twitter Actiegroep Zwarte Poet

Actie voorstanders Zwarte Piet bij gemeentekantoor

STICHTSE VECHT > De gemeente gaat geen stappen ondernemen tegen landelijke Zwarte Pieten Actiegroep, die vrijdagnacht posters had geplakt op de schuifdeuren van het gemeentekantoor in Maarssen.


'De posters zijn afgelopen zaterdagochtend aangetroffen op de schuifdeuren van het gemeentekantoor en daarna verwijderd. We zullen geen aangifte doen. Daar is geen aanleiding voor. Er is geen sprake van schade of vernieling', aldus een woordvoerder van de gemeente.

In eerdere reacties heeft burgemeester Reinders aangegeven dat Nederland als het aankomt op de Zwarte Pietendiscussie er verschillend tegen aankijkt en dat dat in Stichtse Vecht niet anders is. Burgemeester Reinders kan zich voorstellen dat de lokale Sinterklaascomités zich rekenschap geven van de discussie en de onderliggende maatschappelijke ontwikkelingen.

Het gesprek over het Sinterklaasfeest en het uiterlijk van Piet moet echter in de samenleving plaatsvinden; daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de lokale Sinterklaascomités. Zij organiseren immers de intocht van Sinterklaas; niet de gemeente Stichtse Vecht. Bij het verlenen van evenementenvergunningen beperkt de bevoegdheid van de burgemeester zich bovendien tot het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De gesprekken met de Sinterklaascomités vinden op korte termijn plaats en zullen vooral ook het karakter hebben van een kennismakingsgesprek.

GroenLinks Stichtse Vecht stelde onlangs vragen aan het college om af te zien van Zwarte Piet en er vooral een kinderfeest voor iedereen van te maken.