Afbeelding
Owner

Cel voor veroorzaken ongeluk waarbij vriend overleed

MAARSSEN > Een 32-jarige man uit Breukelen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden.


Ook is hij voor 3 jaar zijn rijbewijs kwijt. De man veroorzaakte begin vorig jaar een auto-ongeluk waarbij een vriend van hem, die op de bijrijdersstoel zat, overleed. De verdachte was toen onder invloed van alcohol en drugs. De verdachte en het slachtoffer reden op 13 januari 2019 rond 07.26 uur op de Straatweg in Maarssen in de richting van Breukelen. Ze kwamen terug van een dancefeest.

Op een gegeven moment verloor de verdachte de macht over het stuur, reed de berm in en kwam uiteindelijk in een sloot terecht. Het lukte hem om zelf uit de auto te komen. Zijn vriend echter, die naast hem op de bijrijdersstoel zat, moest door de brandweer uit de auto worden gehaald. Hij overleed ter plaatse. De rechtbank oordeelt dat de verdachte het ongeluk heeft veroorzaakt door aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend te rijden. Hij was onder invloed van alcohol, softdrugs én harddrugs.
De verdachte verklaarde op zitting dat hij wist dat dit de rijvaardigheid negatief beïnvloedt en dat de combinatie van alcohol en drugs dit versterkt. De dood van het 22-jarige slachtoffer is te wijten aan het onverantwoordelijke gedrag van de verdachte. Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van ‘aanmerkelijke schuld’.
Omdat niet duidelijk is geworden waardoor de verdachte de macht over het stuur verloor, is er onvoldoende bewijs om te kunnen spreken van ernstige schuld of zeer hoge mate van schuld.