Marktconcert

BREUKELEN > Vrijdag 24 juli is er van 12.45 tot 13.15 uur weer een marktconcert in de Pieterskerk te Breukelen, Straatweg 59. Toegang is vrij, collecte na afloop. Graag aanmelden: adcs@xs4all.nl.
Willeke Smits begint met een Suite van Conrad Friedrich Hurlebusch. De suite bestaat uit een serie korte muziekstukjes, die als dansmuziek zouden kunnen dienen. Hoofse, deftige dansen, met de hele groep, zoals wel te zien zijn in historische films.
Hurlebusch is geboren in Braunschweig, Duitsland. In 1743 vestigde hij zich blijvend in Amsterdam: hij werd er organist van het nu wereldberoemde Vater-Müller orgel van de Oude Kerk. Willeke Smits is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel en het romantische Willis-orgel. Ook is de ze vaste begeleider van de Leidse Cantorij.


Eendenkooi

BREUKELEVEEN > In het prachtige polderlandschap tussen Tienhoven en Hollandsche Rading ligt de ruim 200 jaar oude eendenkooi Breukeleveen. De vrijwilligers van Natuurmonumenten geven hier zomers elk laatste weekend van de maand tussen 12.00 en 16.00 uur korte rondleidingen. Leer hoe vroeger de eenden werden gevangen met de ingenieuze vanginstallatie, neem een kijkje in het authentieke kooikershuisje en struin door het kooibos. De rondleidingen zijn gratis, maar een bijdrage aan het onderhoud van de kooi is bijzonder welkom. Het startpunt is bij de ingang van de eendenkooi, halverwege de Kanaaldijk tussen Tienhoven en Hollandsche Rading. Je hoeft je niet aan te melden. Let op: moeilijk bereikbaar per auto en bij regenachtig weer zijn er geen rondleidingen. Zoek je nog een leuke invulling voor een bedrijfsuitje of familiebijeenkomst? Regel dan een groepsexcursie door eendenkooi Breukeleveen via vechtplassen@natuurmonumenten.nl.


Kaarten

MAARSSEN > Aan de hand van oude en bijzondere kaarten en luchtfoto’s laat Hans van Bemmel u in deze lezing zien hoe Maarssen in de geschiedenis op de kaart is gezet. Hij lardeert zijn verhaal met vele interessante details en achtergronden. Ook wordt duidelijk op welke wijze het gebied zich door de eeuwen heen geografisch heeft ontwikkeld. Toen in het begin van de zeventiende eeuw de Vechtstreek een belangrijk gebied werd voor ‘projectontwikkelaars’, ontstond er natuurlijk een grote behoefte aan nauwkeurige kaarten. De oudste kaart die in de lezing wordt getoond is van 1628. In de vele eeuwen daarvoor zijn zeker ook kaarten en plattegronden gemaakt, maar helaas zijn deze of verloren gegaan of liggen ze nog ergens op een stoffige zolder. Door de vele wel beschikbare kaarten te combineren met luchtfoto’s worden diverse interessante ontwikkelingen geschetst. Het belooft een boeiende lezing te worden met een interessant verhaal en een ervaren spreker! Dinsdag 25 augustus om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. De prijs is 8 euro pp; met Museumkaart 5 euro pp. Reserveren is noodzakelijk via www.vechtstreekmuseum.nl. Er is plaats voor maximaal 15 personen.