Afbeelding
Gemeente Utrecht

Stadsbaantunnel een maand langer dicht

Tunnel krijgt een nieuwe brandwerende bekleding voor extreme hitte bij incidenten

LEIDSCHE RIJN > De Stadsbaantunnel krijgt extra brandwerende bekleding op de wanden en het tunneldak onder het spoor.


De hittebestendigheid van het beton waarvan de tunnel is gebouwd, voldoet niet aan de eisen. In maart 2019 bleek uit hitteproeven van het beton in de Stadsbaantunnel dat maatregelen noodzakelijk zijn.

Het beton moet minimaal 2 uur tegen een extreem hete brand bestand zijn. Een deel van de tunnel voldoet hier niet aan. De werkzaamheden duren 8 weken. Van 10 augustus tot 5 oktober 2020 sluit de tunnel. Dit is langer dan eerst werd verwacht. De inschatting was dat de twee aannemers voor een groot deel tegelijk konden werken in de tunnel. In de voorbereiding is naar voren gekomen dat dit niet het geval is.
Onder andere door de coronamaatregelen moeten de twee aannemers hun werk anders inrichten. Deze aangepaste manier van werken kost meer tijd. Om de sluiting van de Stadsbaantunnel minimaal te houden, gaan de aannemers 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het werk. Door de omleidingen kan het verkeer in bepaalde wijken drukker zijn. 'We treffen maatregelen om dit zo veel mogelijk te beperken. Bij scholen en drukke plekken zetten we indien nodig extra verkeersregelaars in, voorafgaand en na de schooltijden en tijdens de spits', aldus de gemeente.
Bij het plaatsen van de brandwerende platen, het verwijderen en weer terugplaatsen van de bewakingsinstallatie, kan er lokaal mogelijk geluidsoverlast zijn. Vooraf zijn trilling- en geluidstesten gedaan om te kijken of er niet te veel overlast is. De overlast bleek minimaal voor de bewoners die boven de tunnel wonen.
De omleidingen zijn standaard omleidingen die gelden bij sluiting van de Stadsbaantunnel. Omleidingen zijn zo kort mogelijk om overlast in de wijken in de buurt minimaal te houden.