Participatiekamer voor meer draagvlak voor beleid

Omgevingswet

Junior-adviseurs

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Participatie is een van de pijlers onder het collegebeleid en onder meer de invoering van de Omgevingswet, een soort superbestemmingsplan voor de toekomst van Stichtse Vecht.


De gemeente heeft nu ook een Participatiekamer ingesteld in de ambtelijke organisatie en het doel is om voor het beleid en beslissingen meer draagvlak te creëren. 'De kwaliteit van participatieprocessen en besluitvorming moet omhoog,' zo schrijft het college aan de gemeenteraad. ‘In deze multidisciplinaire groep wordt gewerkt aan het ontwikkelen van het eerder genoemde participatiekader, worden vernieuwende vormen van participatie onderzocht - waarbij bredere doelgroepen bereikt worden - en wordt geadviseerd op lopende en nieuwe trajecten. Ook zoekt de kamer samenwerking met inwoners en externe partijen die een frisse blik op participatie geven. In juni zijn vier nieuwe junior-adviseurs gestart (de vorige vier zijn na twee jaar dienstverband vanwege het aanvangen van studie recent uit dienst gegaan).'
Deze adviseurs denken mee over jeugdparticipatie en nemen zitting in de participatiekamer. De gemeente Stichtse Vecht is de enige gemeente in Nederland die junior-adviseurs in dienst heeft en op deze wijze jeugdparticipatie stimuleert.
'Komend najaar zullen we in een informatieve commissie met elkaar in gesprek gaan over participatie, wat uw raad hieronder verstaat en wanneer het traject geslaagd is. Ook zal participatie aan de orde blijven komen in de klankbordgroep Omgevingswet', zo is de boodschap van het college.

De Participatiekamer is al druk aan de slag. ‘Op dit moment is de Participatiekamer betrokken bij de doorontwikkeling van het Buiten Ruimte InrichtingsSpel (BRIT). Doel van de doorontwikkeling is dat dit spel voor meer situaties gebruikt kan worden en wellicht ook digitaal kan worden ingezet.
Een aantal concrete projecten waar de Participatiekamer bij adviseert en evalueert zijn de Atlantische buurt, Wijkpark, Zogwetering en de Omgevingsvisie. De focuspunten bij deze projecten zijn op dit moment vooral het gebruik van genoemde Maptionnaire en het bereiken van alle doelgroepen. Voor goede participatie is het nodig dat ook de communicatie vanuit de gemeente helder is. Voor een aantal lopende projecten doen we dit nu met een vernieuwde website. Op deze site vinden inwoners overzichtelijk alle informatie bij elkaar en kunnen ze de voortgang van de projecten volgen’, aldus het college.