Het CAB-gebouw wordt het kloppend hart van de wijk.
Het CAB-gebouw wordt het kloppend hart van de wijk.

CAB wordt duurzaam hart van de stad

Spoorgebouw

Sociale huur

Door Dries van Dijk


UTRECHT > De industriële geschiedenis zal zichtbaar blijven in de Cartesiusdriehoek.


Het toekomstig geografisch hart van de stad Utrecht transformeert van spoorrangeer- en werkplaatsgebied naar duurzame, innovatieve woonwijk. Het vroegere Centraal Autoherstel Bedrijf (CAB) bij station Zuilen wordt het hart van de wijk. Het is nu al wijkplaats voor Utrechtse cultuurinstellingen, die uit het oude stadscentrum zijn geweken. Filmcafé, Db’s met popcultuur.
Net als café Oproer, LOLmakers, Videostudio’s en SOSMoria: een groep artsen, die Nederland en Europa oproepen om vluchtelingen op Lesbos e.a. ter plekke te ondersteunen.

Ingeklemd tussen de Cartesiusweg en de sporen Utrecht – Amsterdam en Utrecht – Woerden kent dit oude NS-terrein nog steeds spoorgelinkte bedrijvigheid als spoorbouwer VolkerRail en het nieuwe Utrechts verkeersleidingsgebouw van Prorail. Vroeger rangeerden hier wagons tot treinen met bestemming. Het CAB repareerde ooit bussen en trams van maatschappijen, waarin de NS grootaandeelhouder was.
Het CAB is beeldbepalend, architectonisch en een verwijzing naar het spoorverleden. Dit kan de grootste ontmoetingsplek worden in wijk van 15 ha met 2800 woningen en appartementen, de bouw van de eerste 330 start begin 2021.
Daarnaast twee parken, sport en spel, hotel, winkels en commercie. De wijk is ontworpen door Mecanoo Architecten en wordt ontwikkeld door Ballast Nedam - en MRP Development.
Wethouder Klaas Verschuure roemt de toekomstige verrijking van de stad Utrecht. ‘De woningnood is groot. De duurzame en vindingrijke ontwikkeling van deze grootste ‘inpandige’ stadswijk is belangrijk en brengt evenwicht in de stadsgroei, naast ontwikkelingen in Leidsche Rijn en de Merwedekanaalzone.’

Een aanzienlijk deel van de nieuwe huizen valt onder sociale huur, waar veel behoefte aan is.

De Ballast Nedam marketing manager Vincent Bakker scherpt aan: ‘Dit is de eerste grootstedelijke wijk, waarin ‘Blue Zones’ een grote rol gaan spelen. (Ook in LR is deze ontwikkeling in gang gezet - red.) Gezondheid, zingeving en ontmoeting, duurzame woningen en woonomgeving, goede ecologie en milieuontwikkeling en energie-neutraal zullen zorg dragen voor een wijkbevolking, die gemiddeld gezonder en langer leeft dan in ‘doorsnee’ omstandigheden.
De inrichting van de wijk weerspiegelt deze gewenste ontwikkeling. Een soort ringweg rond de wijk moet het woondeel autoluw houden. De straat en de centrale binnenpleinen en parken geven kind en ouder de speelplek terug. Fietsers en wandelaars, OV en deelautomobiliteit houden zichzelf en de wijk gezond.’ Het wordt een levendige wijk met veel ruimte voor groen.

Vanaf 7 augustus ligt het bestemmingsplan (fase 2-6) ter inzage. Vanaf 12 augustus zijn er spreekuren.’
Zie www.cartesiusdriehoek.nl.