Johan Bakker en mevr. Van Lawick van Pabst-Anthonijsz leggen een krans.
Johan Bakker en mevr. Van Lawick van Pabst-Anthonijsz leggen een krans. M. Bootsma

Waardige Indië Herdenking in Breukelen

BREUKELEN > Op zaterdag 15 augustus vond in de Pauluskerk in Breukelen de jaarlijkse Indiƫ Herdenking plaats.


Er werd stilgestaan bij het formele einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945.

Tijdens de herdenking werden alle slachtoffers van de Japanse bezetting en de gewelddadige periode daarna in voormalig Nederlands Indiƫ herdacht.
Het was ondanks de coronaregelgeving, die beperkingen ten aanzien van het aantal aanwezigen oplegde, een waardevolle bijeenkomst.

Mevrouw Lily van Lawick van Pabst-Anthonijsz vertelde over haar persoonlijke ervaringen en gevoelens van onvrijheid, gevaar en uiteindelijk dan het bevrijde gevoel op een duin in Cadzand, pas eind mei 1951.

Loco-burgemeester Maarten van Dijk hield een mooie betrokken lezing o.a. over de impact van de gruwelijkheden, ook nu nog hier. Ook memoreerde hij de inzet van de jonge militairen die, ook vanuit de kernen van Stichtse Vecht in de jaren na 1945, naar de Oost werden gestuurd om een einde aan de onveiligheid te maken. Hun ervaringen, ook na thuiskomst, zijn en blijven schrijnend.

Floris van Lawick van Pabst las het gedicht 'Vrijheid vraagt' voor.

Bij het Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie werd door Johan Bakker (veteraan) en mevrouw Van Lawick van Pabst-Anthonijsz een krans gelegd voor alle slachtoffers.
Loco-burgemeester Maarten van Dijk en mevrouw Renie Vos, voorzitter Stichting 4/5 mei Stichtse Vecht, legden een bloemstuk.

Loco-burgemeester Van Dijk spreekt
Afbeelding