Vier auto's gingen in vlammen op, de daders worden gezocht.
Vier auto's gingen in vlammen op, de daders worden gezocht. Ryan Poll

Opzet bij autobranden Zwanenkamp

Schade

Boosheid

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > De autobranden zondagavond in Zwanenkamp zijn aangestoken. Op camerabeelden is duidelijk te zien hoe de brandstichter te werk gaat.


Door de extreme hitte sprongen de ruiten van woningen en uit voorzorg werden huizen ontruimd, maar de brandweer kon erger voorkomen.

Het vermoeden is dat de dader het op één specifieke auto voorzien had en dat het vuur oversloeg naar de andere auto's. De wagens stonden geparkeerd rond de 100-nummers. De politie is druk bezig met het onderzoek naar de daders en kan nu nog geen verdere informatie geven over de achtergronden. Vooralsnog lijkt er geen verband met een eerdere aanhouding van inbrekers in de Maarssenbroekse wijk en ook lijkt het niet het werk van een serie-brandstichter, zoals enkele jaren geleden in Maarssenbroek, toen in enkele maanden tijd zeker 13 auto's in vlammen opgingen. 'Wij zijn op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem, via 0800-7000. We kunnen ons voorstellen dat wijkbewoners geschrokken zijn van de brand. Voor vragen kunt u terecht bij de wijkagenten van Maarssenbroek. Dit kan via 0900-8844 of via een privébericht op Instagram', aldus de politie. Een kleine rondgang in de straat bij bewoners leert dat de schrik er goed in zit, maar er is ook boosheid over de laffe daad. 'Blijf van andermans spullen af, zo tref je ook onschuldige bewoners', zo is een van de reacties. Alle bewoners hebben wel grote waardering voor politie en brandweer. 'Een groot compliment voor de hulpdiensten, tijdens en ook na de brand, daar zijn we erg dankbaar voor', aldus de buurt met allemaal zo hun eigen onuitgesproken gedachten over de aanleiding. Burgemeester Reinders snapt dat de brand diepe indruk heeft gemaakt. 'Wat afgelopen zondagavond in Zwanenkamp is gebeurd, is heel ingrijpend voor de inwoners. Allereerst voor de eigenaren van de vier auto’s die hun eigendom in vlammen hebben zien opgaan en de inwoners die schade aan hun woningen hebben als gevolg van de brand. Ook de omgeving heeft schade: stoepen en wegdek moeten worden hersteld. En daarnaast - en niet in de laatste plaats - de gevoelens van angst en onveiligheid die dit incident oproept. De brand laat zien hoe gevaarlijk autobranden zijn. De politie neemt deze branden dan ook zeer serieus en doet nader onderzoek naar het incident', aldus de burgemeester. 'Meer in het algemeen zou ik inwoners willen oproepen om alert te zijn en de politie te waarschuwen zodra zij iets zien dat zij niet vertrouwen. Informatie is belangrijk. Bel 112 of de meldkamer van de politie: tel. 0900-8844. Veiligheid is iets dat we samen bereiken: politie, gemeente en inwoners.' Maandag heeft Team Buiten van de gemeente de stoepen en het wegdek schoongemaakt. Later deze week wordt het straatwerk hersteld.

Afbeelding
Afbeelding